Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa: S Isusom je svaki neuspjeh korak naprijed

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba na Treću uskrsnu nedjelju (Nedjelju Božjeg milosrđa), 23. travnja 2023.

U podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba papa Franjo se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o susretu Uskrsloga s učenicima iz Emausa. Istaknuo je kako je važno navečer svakoga dana razmisliti o našem životu s Isusom, kroz ispit savjesti, otvarajući svoje srce bez zaštite, kako bi se i ono što se čini napornim i gubitničkim pokazalo u drugačijem svjetlu

U podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba danas, 23. travnja 2023., na treću vazmenu nedjelju, papa Franjo se, pred mnoštvom okupljenim na Trgu svetoga Petra, osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o susretu učenika, tužnih i potištenih zbog Učiteljeve smrti, s Isusom koji im se pridružuje, ali ga oni ne prepoznaju (Lc 24,13-35). Potiče ih, kako nam govori Sveto pismo, da ponovno razmotre događaje te im tako pomaže protumačiti činjenice na drugačiji način, u svjetlu Božje riječi.

Važno je razmotriti svoj život s Isusom

Suočeni s onim što nam se svakodnevno događa, sa zbunjenošću i usamljenošću u kojima se možemo naći, tražiti i osjećati Isusovu prisutnost ublažava razočaranja i brige, te vraća nadu.

Evanđelje nas današnje liturgije potiče da sve to ispripovjedimo Isusu, iskreno, bez straha da ćemo mu smetati, bez straha da ćemo reći pogrešne stvari, ne stideći se zbog toga što nam je teško shvatiti. Gospodin je sretan kad mu se otvorimo; samo nas tako može uzeti za ruku, pratiti nas i učiniti da se u našem srcu ponovno probudi plamen (usp. r. 32). Tada smo i mi, poput učenika iz Emausa, pozvani zadržati se s njim da, kad padne večer, On ostane s nama (usp. r. 29).

Svakodnevni ispit savjesti

Sveti je Otac predložio metodu, u kojoj se, osim toga, prepoznaje njegova ignacijevska duhovnost: svake večeri posvetiti nekoliko trenutaka kratkom ispitu savjesti. Riječ je o tomu da mu otvorimo svoje srce, stavljajući pred njega osobe, odluke, strahove, padove i nade, kako bismo postupno naučili gledati stvari drugim očima.

Pred Kristovom ljubavlju i ono što se čini napornim i gubitničkim može se pokazati u drugačijem svjetlu: križ koji je teško zagrliti, odlučiti oprostiti pretrpljenu uvredu, ne uzvratiti drugom osvetom, umor od rada, iskrenost koja nas je mnogo stajala, kušnje obiteljskog života, moći će nam se prikazati u novom svjetlu, u svjetlu Raspetoga i Uskrsloga, koji zna svaki pad učiniti korakom naprijed.

Ukloniti svaku barijeru

Ali da bismo to učinili, važno je ukloniti barijere – rekao je rimski biskup te objasnio – valja izdvojiti vrijeme i prostor za Isusa, ne skrivati ništa od njega, donijeti mu naše bijede, dopustiti da nas njegova istina rani, pustiti da nam srce treperi na dah njegove Riječi.

Možemo započeti danas, posvećujući večeras nekoliko trenutaka molitvi u kojoj ćemo se upitati: kakav je bio moj dan? Koji su to njegovi, možda skriveni, biseri na kojima mu trebam zahvaliti? Je li bilo malo ljubavi u onome što sam radio? Koje padove, žalosti, sumnje i strahove donijeti Isusu da mi On otvori nove putove, da me podigne i ohrabri?

Marijo, mudra Djevice, pomozi nam prepoznati Isusa koji ide s nama i razmotriti pred njim svaki dan svojega života – rekao je na kraju papa Franjo.

Post Tags
Share Post