Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Švicarskoj gardi: Vaša služba je svjedočanstvo vaše vjere

Sveti Otac primio je u subotu 6. svibnja u audijenciju u dvorani Klementina švicarske gardiste koji se pripremaju za tradicionalnu ceremoniju prisege novih novaka koja se održava svake godine 6. svibnja, izvještava Vatican News.


Pozdravljajući zapovjednika Švicarske garde, pukovnika Christopha Grafa, kapelana, fra Kolumbana Reichlina, sve časnike i ostale članove Zbora, papa Franjo je posebno odao priznanje 23 novih novaka koji će danas poslijepodne prisegnuti na dvorištu svetog Damaza u Vatikanu sa svojim obiteljima. U povodu prisege 23 novaka Papinske švicarske garde misno slavlje u bazilici svetoga Petra predslavio je prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch.

Prema papi Franji, Papinska švicarska garda je „velika obitelj“ i „mjesto rasta“, „okruženje ljudske i kršćanske formacije“. „Mladi su obogaćeni iskustvom starijih koji se, pak, mogu educirati i učiti iz otvorenosti mladih, iz njihovog entuzijazma koji ih navodi da neprestano istražuju, potaknuti pozitivnom znatiželjom. Posebno vama regrutima kažem: nemojte izgubiti hrabrost i strast za otkrivanjem novih stvari“, istaknuo je.

Vjera i služenje Papi

Švicarska garda, sa svojom nepogrešivom plavom, crvenom i tamnožutom bojom uniforme, zapravo pozdravlja svakoga tko uđe u Državu Grada Vatikana svaki dan tijekom cijele godine. Rado mislim na to, rekao je rimski biskup obraćajući se na osobit način mladim novacima, da odluka da nekoliko godina svoga života stavite na raspolaganje Papi i Svetoj Stolici nije strana vašem osobnom putu vjere.

Nadalje ih je potaknuo da „dobro iskoriste vrijeme“ službe u Vatikanu kako bi produbili i prakticirali katoličku vjeru koju su primili od svojih obitelji, kroz čitanje Svetoga pisma, meditiranje duhovnih tekstova, sudjelovanje u nedjeljnoj euharistiji i uzimanju sakramenata. „Svaka situacija, svaki susret može predstavljati priliku da Kristovo evanđelje provedete u praksi, da učite od njega i živite bratsku ljubav u njegovo ime i s njegovim Duhom“, rekao je Papa.

Radosno svjedočite svoju vjeru u Krista

„Vaše poslanje ovdje u Vatikan je put koji vam je Gospodin otvorio da živite svoje krštenje i radosno svjedočite svoju vjeru u Krista. Tu ste vjeru naučili u obitelji, njegovali ste je u župi pokazujući intenzitet veze švicarskih katolika s Rimskom Crkvom“, istaknuo je.

Na kraju je Sveti Otac obnovio svoju zahvalnost cijelom Zboru za njihovu „marljivu i velikodušnu suradnju“ i povjerio sve nazočne i švicarski narod zaštiti Blažene Djevice Marije i zaštitniku svetom Nikoli od Flüea. Sveti Otac obnovio zahvalnost cijelom Zboru za njihovu marljivu i velikodušnu suradnju. Inače, svake godine 6. svibnja obilježava se godišnjica herojske žrtve 147 švicarskih gardista koji su poginuli tijekom pljačke Rima 1527. dok su štitili papu Klementa VII., izvještava Vatican News.

Post Tags
Share Post