Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Dujam u umjetnosti

Svake godine u svibnju Crkva slavi biskupa i salonitanskog mučenika svetoga Dujma. Od ranog srednjeg vijeka pa sve do danas, sv. Dujam poznat je kao zaštitnik grada Splita i kao patron splitske prvostolnice. 

O dolasku sv. Dujma na prostor Rimske Dalmacije preplele su se mnoge legende, a jedna od najraširenijih je da se sv. Dujam preobratio na kršćanstvo pod utjecajem propovijedi sv. Petra u Siriji u 1. stoljeću. Upravo ova legenda je sve do 19. stoljeća živjela kao povijesna istina u puku i utjecala na umjetnička djela koja su nastajala na prostoru Splita i Dalmacije. 

Sv. Dujam se učestalo prikazivao u paru sa svetim Petrom kao svojim učiteljem, a jedan od najupečatljivijih prizora nalazi se na zvoniku splitske katedrale gdje su na reljefu prikazani salonitanski mučenici Staš i Dujam uz svetoga Petra. Majstor Otto je ovim prikazom zauvijek u kamen upisao postojeću legendu. 

Do razdvajanja mitološke od povijesne činjenice došlo je u 19. stoljeću kada je nađen ulomak nadgrobne ploče groba sv. Dujma. Svećenik i arheolog don Frane Bulić dokazao je da je sv. Dujam bio suvremenik cara Dioklecijana, poznatog kao velikog progonitelja kršćana, a 10. travnja 304. godine u jednom od progona u Saloni nastradali su vjernici i njihov biskup Domnio, koji je, slijedeći sudbinu svećenika Asterija, pokopan u memoriji na Manastirinama.  

Jedan od najstarijih prikaza našega sveca i mučenika nalazi se  u bazilici sv. Ivana Lateranskog u Rimu, nastao u 6. stoljeću. Katedrala sv. Dujma i katedralna riznica imaju čast čuvati najvrjednije relikvije i umjetnička djela koja prikazuju lik sveca. Od razdoblja srednjeg vijeka, preko prikaza na romaničkim drvenim korskim sjedalima, pa sve do modernih umjetničkih interpretacija, sv. Dujam je bio nepresušno vrelo za domaće i strane umjetnike. 

Neka djela su u Riznicu katedrale prenesena iz drugih gradskih crkvica, kao što je dio poliptiha iz crkve sv. Jere na Marjanu na kojem jedna drvena ploča prikazuje sv. Dujma, a druga sv. Staša. Dijelovi poliptiha su nastali u 15. stoljeću, a djelo su nepoznatog umjetnika. Ipak, nisu nam svi umjetnici nepoznati, osobito slikari, a jedan od najpoznatijih je Matteo Ponzoni, kod nas još poznat kao Pončun. Upravo je ovaj slikar ostavio dubok trag u splitskoj prvostolnici oslikavši kasetirani svod nad glavnim oltarom katedrale, a u ciklusu portreta koji je napravio, ističe se portret sv. Dujma, nastao oko 1635. godine. U kontekstu vremena u kojem nastaje djelo, svetac je odjeven u zlatnu baroknu misnicu iznad crvene tunike koja simbolizira njegovo mučeništvo. Ramena mu omeđuje bijeli palij, ruke su pokrivene rukavicama i postavljene u gesti. U koru splitske katedrale, proširenome za vrijeme nadbiskupa Markantuna de Dominisa, danas se nalazi šest velikih platna, rad slikara Pietra Ferrarija. Slikarski ciklus prikazuje život sv. Dujma, a spomenut je još 1858. godine u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Ferrari je bio poznat u bilješkama kao „pittore Epis“ ili biskupov slikar. Arhivski podaci potvrđuju da su platna nastala između 1683. i 1685. godine, u vrijeme vizitacije nadbiskupa Cosmija. 

Teme Ferrarijevih slika prate svečev život, pa tako redom prikazuju sv. Petra kako šalje Dujma u Dalmaciju, Dujma koji propovijeda kršćanstvo na salonitanskom forumu, pokrštava mnoštvo okupljenih Salonitanaca i čudesno ozdravlja bolesne pod budnim okom prefekta Maurilij. Na koncu, posljednja dva platna prikazuju mučenje sv. Dujma i svečevu smrt. Ono što je Ferrari nastojao u ikonografskoj kompoziciji i koloritu jest približiti se utjecaju poznatog baroknog slikara Caravaggia. 

Najznačajnije mjesto unutar umjetničkog zanata ipak pripada poprsju, moćniku sv. Dujma. Već se u prvim inventarima iz 1342. godine spominje glava sv. Dujma s rukama i biskupskim štapom. Godine 1699. iz mletačke radionice obitelji Trevisan naručeno je novo srebreno poprsje unutar kojeg je spremljena pozlaćena glava s moćima. Svetac je prikazan s mitrom na bradatom licu te staklenom tekom na čelu. Odjeća je bogato urešena u duhu baroka, a na njoj se ističu liturgijski znakovi metropolitanske časti. Srebreno poprsje dekorirano je dragim i poludragim kamenčićima. Upravo se ovaj moćnik svakog sedmoga u svibnju nosi u procesiji gradskim ulicama. 

Na obje strane srebrenog moćnika nalazi se po ruka, moćnice koje datiraju između 12. i 14. stoljeća. Dlanovi moćnika su prikazani u gesti molitve, optočeni zlatnim filigranom, raznobojnim poludragim kamenjem i gorskim kristalima. Na podanku nalaze se prikazi sv. Dujma u biskupskom ornatu i sv. Staša s mlinskim kamenom oko vrata, znakom njegova mučeništva, te simboli evanđelista povezanih ljiljanima. 

Ovo je samo malen dio inventara Riznice splitske katedrale koji slavi zaštitnika, mučenika i biskupa salonitanskoga sv. Dujma. Cijeli Split i okolica obilježeni su djelom sv. Dujma, Peristil je poznat od davnina kao Trg sv. Dujma ili Plokata sv. Dujma, gatovi, dijelovi grada i predgrađa nose njegovo ime, a postoje i razne izvedenice. Sve su ovo svjedoci bogatog naslijeđa koje je proizašlo iz Dujmove mučeničke smrti. 

Ana Vukas Belas