Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papina molitvena nakana za travanj: Za širenje kulture nenasilja (VIDEO)

Papa Franjo je u videoporuci objavljenoj 30. ožujka 2023. pozvao na molitvu za širenje kulture nenasilja, koja će napredovati kada države i građani budu sve manje pribjegavali upotrebi oružja.

Dana 11. travnja navršava se 60. obljetnica objavljivanja enciklike Pacem in Terris sv. Ivana XXIII. „Rat je ludost, on je izvan razuma“ – preuzima papa Franjo riječi Ivana XXIII. i potiče Crkvu da moli za veće širenje kulture nenasilja, koja će napredovati smanjenjem pribjegavanja uporabi oružja, kako od strane država tako i od strane građana. U videoporuci s molitvenom nakanom za travanj, povjerenom cijeloj Katoličkoj Crkvi preko Papine svjetske molitvene mreže, Sveti Otac podsjeća da živjeti, govoriti i djelovati bez nasilja ne znači predati se, ili izgubiti ili odreći se nečega. To, naprotiv, znači težiti svemu.

Budući da svaki rat, svaki oružani sukob, uvijek završi porazom za sve, Papa potiče na razvijanje kulture mira. Čak i u slučajevima legitimne samoobrane – ističe – cilj je mir, a trajni mir može biti samo mir bez oružja.

Zbog toga Papa u videoporuci na španjolskom jeziku upućuje apel da nenasilje bude vodič za djelovanje u svakodnevnom životu i u međunarodnim odnosima.

Crno-bijele slike sv Ivana XXIII., Mahatme Gandhija, Martina Luthera Kinga, sv. M. Terezije iz Kolkate, pojavljuju se usred scenarija rata i razaranja; od Ukrajine i Bliskog istoka, do pucnjava u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država. Poruka je da, iako nije nedostajalo svjedokâ, svijet još nije naučio temeljnu lekciju: rat je poraz za sve.

Prema podatcima međunarodne organizacije Amnesty International, svakoga je dana više od 500 osoba ubijeno vatrenim oružjem, a oko 2 tisuće ih je ranjeno; ukupno je 44 % ubojstava počinjeno vatrenim oružjem. Takvo stanje izravno je povezano s industrijom oružja – istaknuto je u priopćenju Papine svjetske molitvene mreže. Svake godine se, naime, proizvede 8 milijuna lakih oružja i 15 milijarda komada streljiva. Jedini mogući način za zaustavljanje te eskalacije, pogoršane krizama u Ukrajini, Aziji, Africi i na Bliskom istoku, jest da se pokuša pokrenuti put istinskoga dijaloga, na lokalnoj i međunarodnoj razini, te da se nenasilje učini vodičem za djelovanje.

Papine videoporuke, koje se prevode na 23 jezika i distribuira u 114 zemalja, od 2016. godine pregledane su više od 193 milijuna puta na svim vatikanskim društvenim mrežama. Papina svjetska molitvena mreža je papinsko djelo, čije je poslanje pokrenuti katolike, kroz molitvu i djelovanje, pred izazovima čovječanstva i poslanja Crkve, piše Vatican News.

Post Tags
Share Post