Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papina poruka studentima

Putem video prijenosa uživo, u četvrtak 20. lipnja, papa Franjo uputio je poruku studentima u okviru inicijative “Gradimo mostove preko Azije i Pacifika” koju je organiziralo Sveučilište Loyola iz Chicaga zajedno s Papinskim povjerenstvom za Latinsku Ameriku, izvjesio je Vatican News.


“Uvijek ostanite vjerni svojim uvjerenjima… pa čak i ako ste u iskušenju živjeti mlaku vjeru jer vas drugi muče, ostanite vjerni svom identitetu i ostanite jaki poput kršćanskih mučenika koji su bili progonjeni…”, naglasak je poruke pape Franje tijekom susreta sa studentima sa sveučilišta s područja Azije.

Sveučilište Loyola u Chicagu pokrenulo je ovu inicijativu nadahnutu pozivom pape Franje na sinodalnost. Prvi susret bio je u veljači 2022. godine pod nazivom “Gradimo mostove sjever-jug”. Drugi susret s temom “Gradimo mostove diljem Afrike”, održan je u studenom iste godine i uključivao je studente iz cijele podsaharske Afrike. Ovaj događaj slijedio je model sličan prvome.

Među onima koji su sudjelovali u ovom posljednjem sinodalnom susretu bili su studenti različitih smjerova sa sveučilišta iz Manile, Australskog katoličkog sveučilišta (Brisbane, Australija); Katoličkog sveučilišta Fu Jena (Tajvan); Sveučilišta Sogang (Seul, Južna Koreja); Sveučilišta Sofija (Tokio, Japan); Sveučilišta Sanata Dharma (Yogyakarta, Indonezija). Sudjelovali su i studenti iz Singapura, Istočnog Timora i Papue Nove Gvineje, zemalja koje će Sveti Otac posjetiti tijekom svog apostolskog putovanja u Aziju i Oceaniju u rujnu.

Papa Franjo pridružio se susretu, srdačno pozdravivši nazočne na španjolskom jeziku i ispričavši se što je malo zakasnio zbog neke zabune s njegovim dnevnim redom.

Papi su se predstavile studentske skupine i ponudile razmišljanja, na što je Sveti Otac zauzvrat ponudio svoje savjete, brige i prijedloge.

Prvoj skupini Sveti je Otac govorio o osjećaju pripadnosti društvu, te o tome kako naša ‘pripadnost’ povećava našu sigurnost u sebe i vlastito ljudsko dostojanstvo.

Svi ovi čimbenici, istaknuo je, “spašavaju nas od ranjivosti, jer danas su mladi vrlo ranjivi. Uvijek moramo braniti taj osjećaj pripadnosti kako bismo odagnali ranjivost”.

“Pogledajte gdje ste najranjiviji i zamolite nekoga da vam pomogne”, rekao je.

Papa je također govorio o mentalnom zdravlju, diskriminaciji, stigmama i identitetu te pozvao na svjedočenje i ustrajnosti.

“Usredotočite se na vlastiti identitet”, poručio je Papa potaknuvši sve nazočne da uvijek međusobno surađuju i grade zajedništvo.

Papa je osudio sve stigme koje omalovažavaju ljudsko dostojanstvo. Požalio se da se žene ponekad smatraju građanima drugog reda, što, podsjetio je, nije točno.

“Veličina žena ne smije se zaboraviti. Žene su bolje od muškaraca u pogledu svog uvida i sposobnosti da grade zajednice”, rekao je, pohvalivši posebne kvalitete i kompetencije svojstvene samo ženama.

Papa je pozvao studente na blizinu i ljubav prema drugima, te da se nikada ne isključuju.

Podsjetivši na riječi studenta koji je govorio o spolnosti spominjući i visoku stopu HIV-a na Filipinima, Papa je rekao: “Moramo se pobrinuti da zdravstvo bude spremno liječiti i pomoći svim ljudima, bez izuzetka.”

Papa je također govorio o učinkovitom obrazovanju koje, po njegovom mišljenju, zahtijeva “odgoj” i “koordiniranje” naših “srca, umova i ruku”.

Tako trebamo odgajati mlade, rekao je, istaknuvši da se ta dinamika nikada ne smije zaboraviti.

Papa je također priznao kako mladim kršćanima može biti izazovno sudjelovati i “pripadati” društvu.

U svjetlu te stvarnosti, potaknuo je studente da se drže svoje vjere i da drže svoja srca povezana s molitvom.

Čineći to, rekao je Papa, pomoći će vam u tom smislu i omogućiti vam da uvijek učinkovitije surađujete s drugima.

Sveti se Otac zatim osvrnuo na činjenicu da se u nekim prilikama mladi ljudi rugaju ili budu osporavani zbog svoje vjere.

“Uvijek budite čvrsto uvjereni u vlastita uvjerenja”, savjetovao je, istovremeno upozoravajući da ne postanu izolirani, što može dovesti do loših navika i problema.

S obzirom na to, Papa je istaknuo koliko je važno biti odgojen u vjeri, te da budu autentični i “pravi” kršćani.

“Stvar je sljedeća: kršćani su progonjeni od samog početka”, rekao je, ističući da ta pojava nije ništa novo.

“Iako može biti primamljivo imati razvodnjeno, mlako kršćanstvo”, rekao je Papa, ne možemo mu se prepustiti. Umjesto toga, apelirao je, “moramo biti čvrsti i moramo živjeti neku vrstu mučeništva, u tom smislu.”

Naposljetku, Papa je pozvao na veću svijest o tragedijama iz prošlosti, na učenje pouka za budućnost i na rad za mir.

“Ideologija je bolest”, rekao je, pozivajući sve ljude na izgradnju sklada i promicanje dijaloga s drugim kulturama.

“Ne ratu”, rekao je, pozivajući na mir. “U očajnom, beznadnom svijetu, moramo se pozivati ​​na naše vrijednosti”, objasnio je, pozivajući prisutne studente da rade na tome prije nego što im je zahvalio na njihovom trudu.

Papa Franjo zaključio susret zahvalivši studentima na njihovim razmišljanjima, rekavši im da su mu pomogla da ih razumije, posebno dok se priprema za put u njihovu regiju početkom rujna. Zaključio je susret svojim blagoslovom.

Inicijativi su pomogli različiti vatikanski uredi, uključujući Generalno tajništvo Sinode, Dikasterij za komunikaciju, Dikasterij za laike, obitelj i život, Dikasterij za obrazovanje i kulturu i Odjel Dikasterija za evangelizaciju za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve.

Prije nego što se Sveti Otac pridružio susretu, događaj je započeo predstavljanjem organizatora, uključujući i tajnika Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku dr. Emilce Cudu, te video porukama kardinala Farrella, prefekta vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život i biskupa Luisa Marína de San Martína, O.S.A., podtajnika Biskupske sinode.

Kardinal Farrell pozvao je studente da slijede Isusov primjer u izgradnji mostova te ih je podsjetio da dok žive povlaštenu stvarnost studenata, postoji svijet obilježen mržnjom, ratom i patnjom. S obzirom na to, pozvao je studente da se trude biti ljubazni, brižni i puni razumijevanja i to prije svega na osobnoj razini.

Biskup Marín uputio je i ohrabrujuće riječi u kojima je pozvao prisutne da, usred vremena nade i obnove, “stvaraju veze, ruše zidove i grade mostove”. Dok su sudionici čekali susret s Papom, dr. Cuda pročitao je pismo prefekta vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, kardinala Joséa Tolentina de Mendonçe, u kojem je priznao da izgradnja mostova može biti izazovna i da se može suočiti s borbom i otporom, ali da se uvijek isplati, jer živi ljubav kojoj nas je Isus učio.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post