Dobro došli na portal Mreže Riječi

Papina zahvala časnim sestrama: Kako da zaboravim dragu sestru Dolores, svoju prvu vjeroučiteljicu?

Služenje Bogu, Crkvi i bližnjima obilježje je koje povezuje Družbe sestara svetoga Feliksa iz Cantalicea i Kćeri Naše Gospe od milosrđa koje je papa Franjo danas primio u audijenciju. Papa se također osobno spomenuo sestre Marije Dolores Tortolo, svoje prve vjeroučiteljice


Audijencija u koju je papa Franjo danas, 6. lipnja, primio kongregacije sestara svetoga Feliksa iz Cantalicea i Kćeri Naše Gospe od milosrđa, prigodom njihovih generalnih kapitula, bila je obilježena osobnim sjećanjem na djetinjstvo. Naime, Papa je od djetinjstva povezan s Kćerima Gospe od milosrđa:

“U jednoj od vaših škola, u Buenos Airesu, u četvrti Flores, prije mnogo godina primio sam sakramente kršćanske inicijacije. Kako da zaboravim dragu sestru Dolores od koje sam toliko naučio i koju sam tako dugo posjećivao? Za to zahvaljujem Gospodinu i svima vama, jer je i moje sadašnje služenje Crkvi plod dobra koje sam u ranoj mladosti primio od vaše redovničke obitelji”, poručio je Papa.

Nije to prvi put da se Papa prisjeća sestre Marije Dolores Tortolo: primjerice, već u knjizi „Vratimo se svojim snovima. Put prema boljoj budućnosti”, objavljenoj 2020. godine, govori kako je časna sestra ostala uz njega 1957. godine, prilikom njegove hospitalizacije zbog teške upale pluća. Došla me posjetiti, uzela me za ruku, poljubila me i neko vrijeme šutjela – pripovijeda papa Franjo. Potom mi je rekla: ‘Oponašaš Isusa’. Nije bilo potrebno da još nešto doda. Njezina prisutnost, njezina šutnja pružili su mi veliku utjehu.

“Srce Bogu, ruke na posao!”

Ustanovljene u Italiji, u Savoni, 1837. godine, Kćeri Naše Gospe od milosrđa svoje podrijetlo duguju mladoj ženi, Benedetti Rossello, kasnije sestri Mariji Giuseppi, koja je odlučila staviti se u službu siromaha, djece i mladih žena. Te se njezine odluke Papa spomenuo tijekom današnje audijencije napominjući:

“Benedetta je bila odlučna mlada žena koja se, unatoč oskudici, odrekla perspektive bogate baštine kako bi slijedila poziv na posvećenje, izabravši moto “Srce Bogu, ruke na posao!”. Bacila se u novu pustolovinu ljubavi sa siromašnim, ali moćnim sredstvima: raspelom, kipićem Gospe Majke milosrđa i pet lira kapitala, uvijek spremna prva izvršiti bilo kakvu uslugu”, rekao je Sveti Otac.

Na usluzi svima, bez razlike

Družba sestara svetoga Feliksa iz Cantalicea ustanovljene su 1855. u Varšavi, u Poljskoj izmučenoj ratom – podsjetio je Papa – i odmah su se stavile u službu djece, osoba s invaliditetom i mladih izloženih opasnosti. Osnivanje Družbe nadahnuto je intuicijom Sofije Camille Truszkowske, kasnije sestre Angele Marije:

“Suočene sa zaoštravanjem oružanih sukoba, ona i njezine sestre odlučile su liječiti sve ranjene, kojoj god strani pripadali”, kazao je.

Istinska je bît ljubav prema Bogu i bližnjemu

Zbog tog njihovog prihvaćanja, redovnice su bile optužene za izdaju i kongregacija je ukinuta. Nešto kasnije, 1865. – nastavio je papa Franjo – Providnost se pobrinula da se kongregacija obnovi, možda zahvaljujući također njihovoj hrabroj žrtvi, i da se još više proširi, preko oceana, u Americi. Uvijek pod poticajem služenja, ali ovaj put u svrhu pomoći poljskim migrantima. Od tada se proširila i u brojnim drugim dijelovima svijeta.

“To je važan znak za vas: znak koji vas poziva da se ne bojite da ćete izgubiti sigurnost struktura i institucija, kako biste ostali vjerni milosrđu! I bit će dobro da to imate na umu na svojim susretima, kako bi vas podsjećalo da strukture nisu bît: one su samo sredstvo. Bît je ljubav prema Bogu i bližnjemu, iskazana velikodušno i slobodno: ‘Ljubav nas Kristova obuzima’ (2 Kor 5,14)”, rekao je.

Siromašna, ali moćna sredstva, jer su utemeljena na ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a povezuje ih jedno: služenje Bogu i Crkvi. Stoga je papa Franjo na kraju potaknuo da se prisjetimo da smo svi mi oruđe u mudrim rukama Boga, Onoga koji zna što izvući iz našega malog ‘da’.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post