Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Poruka pape Franje povodom pokretanja globalnog pakta za obitelj

Povodom pokretanja Globalnog pakta za obitelj papa Franjo je poslao poruku u kojoj izražava nadu u suradnju između proučavanja obiteljskih odnosa i pastoralnoga djelovanja kako bi se promicalo to nezamjenjivo bogatstvo koje je obitelj, unatoč društvenom kontekstu obilježenom krizom, prenosi Vatican News.


„Želim poduprijeti Family Global Compact, zajednički program djelovanja usmjeren na podupiranje dijaloga između pastorala obitelji i centara za studij i istraživanje obitelji koji su prisutni na katoličkim sveučilištima u cijelom svijetu”, želja je pape Franje, koju je već očitovao u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, i koju ponovno ističe u poruci povodom pokretanja inicijative Family Global Compact, koju su potaknuli Dikasterij za laike, obitelj i život, i Papinska akademija društvenih znanosti.

Istraživanje i pastoral zajedno za kulturu obitelji

Cilj je Globalnoga pakta za obitelj promicati suradnju između životnih putova i akademskih studija. Papa u poruci objašnjava njegove razloge: „Katolička sveučilišta zajedno s pastoralnom skrbi mogu bolje promicati kulturu obitelji i života koja, polazeći od stvarnosti pomaže novim generacijama – u ovom vremenu nesigurnosti i nedostatka nade – cijeniti brak, obiteljski život s njegovim bogatstvom i njegovim izazovima, ljepotu rađanja i očuvanje ljudskoga života”.

Aktualni kontekst obiteljskih odnosa

Zadaća je sveučilištâ temeljito proučiti različite vidike institucije obitelji kako bi poduprla njezinu stvarnu važnost danas, u razmišljanju i u djelovanju – napominje papa Franjo te ocrtava sadašnje stanje: „Iz provedenih studija proizlazi kontekst krize u obiteljskim odnosima, potaknut teškoćama i strukturalnim preprekama, što otežava mirno formiranje obitelji u nedostatku odgovarajuće potpore društva. I to je razlog zbog kojega mnogi mladi odbijaju odluku o braku u korist nestabilnijih i neformalnih oblika odnosa. Međutim, istraživanja ističu također da je obitelj i dalje glavni izvor društvenoga života i pokazuju da postoje dobre prakse koje zaslužuju da ih se dijeli i širi na globalnoj razini”.

Ne smijemo se pomiriti s propadanjem obitelji

Rimski biskup u poruci opisuje zadaće Globalnoga pakta za obitelj, programa koji – kako ističe – nije statičan, nego podijeljen u četiri koraka. Prvi se odnosi na podupiranje dijaloga među sveučilišnim istraživačkim centrima koji se bave obiteljskom tematikom; dok je drugomu svrha promicanje odnosa između katoličkih sveučilišta i kršćanskih zajednica.

Cilj je trećega koraka poticanje kulture obitelji i života u društvu, iz čega valja izvući korisne prijedloge za javne politike. Na kraju, četvrtim se korakom želi poduprijeti prijedloge za poboljšanje služenja obitelji u svim njezinim vidicima koji su navedeni u poruci: duhovnim, pastoralnim, kulturnim, pravnim, političkim, gospodarskim i društvenim. Papa Franjo pritom ističe odgovornost Crkve: „U obitelji se ostvaruje veliki dio Božjih snova o ljudskoj zajednici. Stoga se ne smijemo pomiriti s njezinim propadanjem u ime neizvjesnosti, individualizma i konzumerizma, koji predviđaju budućnost pojedinaca koji misle na sebe. Ne možemo biti ravnodušni prema budućnosti obitelji, toj zajednici života i ljubavi, nezamjenjivom i neraskidivom savezu između muškarca i žene, mjestu susreta među generacijama, te nadi društva”.

Zdrava obitelj dobra je za sve

Obitelj, podsjetimo, ima pozitivne učinke na sve – napominje na kraju papa Franjo – budući da stvara opće dobro. Stoga cijela crkvena i građanska zajednica uživaju u prisutnosti zdravih obitelji koje Sveti Otac naziva nezamjenjivim bogatstvom, prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post