Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Rane koje vode do svetosti

“Rane mogu tvoj trnovit i bolan put posuti prekrasnim laticama svetosti”, piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.


Augustin Pelanowski je rekao: „Bog tvoje rane, odbacivanje i odbijanje može učiniti oruđem koje spašava druge.“ Rane te mogu preobraziti, pa čak i posvetiti, a ne samo udaljiti od Boga, bližnjih ili sebe samoga.

Na tom tragu puno stoljeća prije Pelanowskog bili su i brojni sveci. Među njima se posebno istaknuo sveti Camillo de Lellis. Naime, nakon je što je rano ostao bez majke, Camillo je bio zapostavljen od strane svoje obitelji, pa čak i vlastitiog oca. To ga je, između ostalog, dovelo i u samostan. Po ulasku u samostan imao je poveću ranu na nozi. Rana se često gnjojila i bila izvorom neugodnog mirisa, a zaradio ju je kao mladić zbog neurednog načina života. Budući da mu nikad nije u potpunosti zacijelila, često je zbog te rane bio prisiljen napuštati samostan i odlaziti na liječenje u obližnju bolnicu. Tu je susretao ranjene i bolesne ljude. Gledajući svakodnevno njihove boli i patnje, Camillo je odlučio posvetiti im više vremena i služiti im kao njegovatelj. Isprva je to činio kako bi platio svoj boravak u bolnici, no kasnije se počeo revnije brinuti za potrebite i patnike olakšavajući im teške trenutke boravka u bolnici. Nakon što je postao katolički svećenik, Camillo je pokušao bolesnicima približiti kršćanske vrjednote i upoznati ih s neizmjernom Božjom ljubavlju. Iako je i sam bio bolestan, Camillo je nesebično pomagao drugima pa je zbog izrazite brige i požrtvovne posvećenosti bolesnicima uzdignut na čast oltara. Danas se sveti Camillo slavi kao zaštitnik bolesnika i medicinskih sestara.

Bez obzira koliko teške bile tvoje rane, one te mogu, drage vjerniče, preobraziti, mogu te dovesti odbačenima i potrebitima. Rane mogu tvoj trnovit i bolan put posuti prekrasnim laticama svetosti. Zato nemoj se bojati svojih rana, jer one ti mogu donijeti obilje blagoslova.

Izvor: fra Goran Azinović – HKM

Post Tags
Share Post