Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Spasiti ili upropastiti? (Mk 3,1-6)

Emisija “Poluvrijeme” radnim danom 6:55 na SPTV – Sportskoj televiziji, u srijedu 17. siječnja 2024. Biblijska razmišljanja o duhovnoj dimenziji športa. Hvala Bogu! Novi nastavak niza “Religija i šport” u suradnji našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, s Hrvatskim olimpijskim odborom. Produkcija: Ivo Krištić.


U športu je tako. Zbog silnoga napora i znoja. Zbog ekstremnoga truda za uspjehom, zbog pritiska i očekivanja, zbog izravnoga kontakta s drugima, brzo čovjek pokaže svoju pravu narav. Vidi se odmah što se krije ispod ovakve ili onakve površine.

Evanđelje opisuje kako se pred Isusom otkrivaju naše zahirenosti i izopačenosti. Poznata je zgoda. Jedan čovjek s invaliditetom – ruka mu usahla – pobožan, došao u sinagogu da posluša Božju riječ, da se pomoli. Ali tu su i članovi farizejskoga reda i pristaše kralja Heroda. Njihovo srce je drugačije. Druge su im nakane, oni vrebaju.

Sveto mjesto – sinagoga, sveti dan – subotnji. Kako li se osjeća čovjek s bolesnom rukom kad ga Isus pred svima poziva u sredinu? Ruka je moć za djelovanje. Njegova je usahla i sada to svi gledaju. Kako li se tek osjeća kad poslušno izvršava što mu Gospodin zapovijeda i, gle, ruka mu zdrava. Čudo! Bog mu je nanovo uspostavio moć za djelovanje. To je plod suradnje s Isusom.

Ali i drugoj strani Isus nudi spasonosan dijalog. Svodi stvar na bitno. Smije li se u dan Gospodnji činiti dobro ili činiti zlo? Što oni kažu, je li Božja zapovijed tu za spašavanje ili za upropaštavanje života?

Protivnička ekipa ostaje u svojoj nesretnoj »kardioporozi« i zavija se u paklensku šutnju. Muk. Nema odgovora! Zakon Božji – umjesto da mu proniknu bit i čuvaju ga, oni ga zlorabe i izokreću kako bi Isus optužili.

Ima li igdje drugdje u Evanđelju da se u isti mah  opisuju dva tako teška osjećanja i u srcu Kristovu? Pred takvim ljudima ispunja ga žalost i srdžba.

Oni napuštaju sveti prostor. Izlaze. Premda je Dan počinka daju se na vijećanje kako da Isusa pogube. Tek je treće poglavlje u Evanđelju, a već je tu jasna i promišljena ljudska odluka. To je njihov odgovor na Isusovo pitanje: spasiti ili pogubiti?

Post Tags
Share Post