Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svečanost otvaranja moćnika sv. Dujma

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u subotu 6. svibnja, započela je središnja proslava Sudamje 2023. godine. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u subotu 6. svibnja, započela je središnja proslava Sudamje 2023. godine. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.

Na svečanosti su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, šibenski biskup mons. Tomislav Roglić, hvarski biskup mons. Ranko Vidović, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, kanonici na čelu s prepozitom don Radojkom Vidovićem, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Željko Domazet, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, predstavnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, komodor Damir Dojkić (Hrvatska ratna mornarica), Veliki meštar Družbe Braće Hrvatskoga zmaja prof. dr. sc. Mislav Grgić te pročelnik Umjetničke sekcije Družbe Braće Hrvatskoga zmaja maestro Josip degl’ Ivellio.

Zahvalivši u svom govoru svima koji su sudjelovali u Devetnici sv. Dujmu, te pozdravivši sve nazočne, apostolski upravitelj mons. Želimir Puljić je kazao: „Okupili smo se svi na ovu Večernju molitvu izraziti našu radost, zahvalnost i povezanost s Ocem nebeskim. Čovjek, naime, ne može biti sam, pa osjeća duboku potrebu razgovarati s Ocem. Stoga nas je Isus pozvao i potakao: molite, tražite, kucajte. Molitva je, zato, uzdizanje duše k Bogu. U molitvi obično tražimo Božju pomoć, te odajemo čast, slavu i zahvalu Onomu od kojega nam dolazi svaki dobar dar. Nakon otvaranja moćnika sv. Dujma, pjevajmo sada svečanu Večernju u čast našega nebeskoga zaštitnika. Učinimo to pobožno, ponizno i predano: ‘Zdravo Dujme, mučeniče Splita grada zaštitniče. Upravljamo tebi glas. Zdravo, sjajni naš bisere koji svjetlom svete vjere ti pokaza nama spas’”.

Prigodnu meditaciju izrekao je katedralni župnik don Ante Mateljan. Osvrćući se u meditaciji na šest slika u koru katedrale koje je – na zamolbu splitskog nadbiskupa Stjepana Cosmija – izradio Pietro Ferrari, don Ante je poručio kako nam ove slike – koje govore o životu sv. Dujma – prikazuju dužnosti revnoga i svetoga pastira za kojeg ovih mjeseci molimo. „Prva slika: Poslanje. Biskup ima poslanje. Prima poslanje od Krista. Ne od sebe samoga, niti mu je to delegirano ljudskim izborom. Krist ga šalje. Istina po našim ljudskim putovima, ali svojom voljom! A prihvaćanje glasi: ‘Bože, Oče, budi volja tvoja. Ne moja nego tvoja’. Druga slika: Naviještanje. Biskupu je dužnost naviještati. Propovijedati Krista Gospodinom i jedincatim Spasiteljem. Bilo to zgodno ili nezgodno. Riječju jasnom i primjerom. Životom. Bez straha. S vjerom! Koja pomiče brda. Oslanjajući se na njegovu blizinu i prosvjetljenje. Treća slika: Posvećivanje. Biskup posvećuje. To jest s Kristom povezuje. U Crkvi. Po njegovim rukama, po njegovu sakramentalnom pridruženju Kristu, svećeniku Bog izlijeva svoju milost. Dar nezasluženi. Svoga Duha ljubavi. Koji teče kroz njegove ruke! I srce! Četvrta slika: Protivljenje. Tko želi živjeti pobožno, to jest po Božju, trpjet će progonstvo. Tako veli Božja riječ. Čvrsto zapisana! Zlo neće mirovati. Mrak ne može podnijeti svjetlo. I trajno pokušava gaziti sve što je sveto. I Bogu i čovjeku. U ime lažne slobode. Koja vodi u smrt. Tko nije spreman na mučeništvo neka ne stavlja mitru na glavu i pastirski štap u ruke. Peta slika: Svjedočenje. Bit ćete mi svjedoci. Tako veli Krist apostolima, šaljući ih sve do na kraj svijeta. Da svjedoče pred svima. Pred vlastima i gospodstvima i vrhovništvima, koji misle da su vladari ovoga svijeta. Pred gradskim načelnicima, pred predsjednicima vlada i država i ministrima njihovim. Biskup je dužan svjedočiti za Istinu o čovjeku i Bogu. Za pravdu i pravednost, uvijek i za sve. Za ljubav kao jedini put spasenja. Za život, od početka do kraja. Jedino se tako svjedoči za Onoga koji za sebe reče da je Život, život vječni. Šesta slika: Smrt. I Život. Kolika je cijena svjedočenja? Koliko košta? Ne nešto ili malo. Košta sve i posve. Košta glave. Života. Tko nije spreman poći za popljuvanim i izbičevanim, luđačkom haljinom ogrnutim i trnjem okrunjenim, na pravdi Boga osuđenim Učiteljem – noseći svoj križ – sve do samoga kraja, neka ne stavlja na prsi zlatni križ i na ruku zlatni prsten. Jer Bogu ne trebaju zlatne stvari i posude, reče u ona vremena dični biskup Ivan Zlatousti, nego zlatne duše. Koje se oblikuju na Kristovu putu”, kazao je katedralni župnik.

Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra Šime Marovića, uz orguljsku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina, i bogoslovski zbor uz mnoštvo puka, radosno su otpjevali večernju molitvu. Zatim je mons. Puljić zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom u čast sv. Dujmu završila je svečana Večernja i devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Post Tags
Share Post