Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svećenik koji je mislio da je propao

Nakon mise na kojemu je bilo tek nekoliko ljudi, ovog svećenika opljačkala su i pretukla dva lopova koji su mu ukrali torbu u kojem je bila njegova Biblija i druge vrijedne stvari. Dolaskom u župnu kuću i previjanjem rana opisao je taj dan kao “najtužniji dan svoga života, neuspjeh službe i najneplodniji dan karijere; ali… nema veze, sve radim s Bogom i za Njega.”


Župnik malog mjesta stigao je u crkvu ohrabren i motiviran za još jednu večernju misu, ali sat je prošao, a nitko nije dolazio. Nakon 15 minuta kašnjenja ušlo je troje djece, nakon 20 minuta dvoje mladih. Stoga je svećenik odlučio započeti misu s petero ljudi. Tijekom mise ušao je par koji je sjeo na posljednje klupe u crkvi.
Kad je svećenik propovijedao i tumačio Evanđelje, ušao je još jedan prljav čovjek s užetom u ruci. Razočaran i ne shvaćajući uzrok slabog angažmana vjernika, svećenik je ipak s ljubavlju slavio misu i propovijedao s entuzijazmom i žarom.

Na povratku kući opljačkala su ga i pretukla dva lopova koji su mu ukrali fascikl u kojem je bila njegova Biblija i druge vrijedne stvari. Dolaskom u župnu kuću i previjanjem rana opisao je taj dan kao Najtužniji dan mog života, neuspjeh moje službe i najneplodniji dan moje karijere; ali… nema veze, sve radim s Bogom i za Njega. 

Nakon pet godina, svećenik je odlučio ovu priču podijeliti sa župljanima u crkvi. Kad je završio s pričom, jedan par u toj župi ga je zaustavio i rekao: “Oče, par u priči koji je sjedio pozadi smo mi. Bili smo na rubu razdvajanja zbog nekoliko problema i nesuglasica u našem domu. Te noći smo se konačno odlučili razvesti, ali smo prvo odlučili posljednji put doći u crkvu kao par, a onda će svatko krenuti svojim putem. U međuvremenu, ostavili smo misao o razvodu po strani nakon što smo te iste večeri slušali tvoju homiliju. Kao rezultat toga, danas smo ovdje s obnovljenim našim domom i obitelji.”

Dok je par pričao, jedan od najuspješnijih poduzetnika koji je pomagao u egzistenciji ljudi te crkve salutirao je, tražeći riječ. I dajući mu priliku, poduzetnik je rekao: „Oče, ja sam osoba koja je ušla prljava s užetom u ruci. Bio sam na rubu bankrota, izgubljen u drogi, žena i djeca su otišli od kuće zbog mog ponašanja. Te noći pokušao sam se ubiti, ali je konopac puknuo pa sam otišao kupiti drugi. Kad sam krenuo, vidio sam crkvu otvorenu, odlučio sam ući iako sam bio jako prljav i imao konop u ruci. Te noći, tvoja mi je propovijed probola srce i otišao sam odavde kao promijenjena osoba. Prestao sam s drogom, moja se obitelj vratila kući i postao sam najuspješniji poslovni čovjek u gradu.”

Na vratima ulaza u sakristiju đakon je povikao: „Oče, ja sam bio jedan od onih lopova koji su ukrali vaše stvari. Drugi je umro iste noći dok smo vršili drugu pljačku. U njegovoj aktovci nalazila se Biblija. Čitam je svakog jutra nakon buđenja. Nakon svega ovog čitanja, odlučio sam to primijeniti u svom životu.”

Svećenik je bio šokiran i počeo je plakati zajedno s vjernicima. Uostalom, noć koju je smatrao neuspjehom bila je najplodonosnija u njegovoj službi.

POUKA PRIČE

Vršite svoj poziv s predanošću i žarom. Dajte sve od sebe svaki dan, jer vi ste instrument dobra za nečiji život. U najgorim danima svog života još uvijek možete biti blagoslov nekom drugom. Bog može iskoristiti “loše okolnosti” života kako bi napravio najbolje za druge.

Izvor: HKM

Post Tags
Share Post