Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveta Ivana Franciska de Chantal

Spomendan sv. Ivane Franciske de Chantal (1572. – 1641.) donedavno se slavio 12. prosinca, a odlukom pape, sv. Ivana Pavla II., obilježava se na današnji dan.


Sv. Ivana Franciska rodila se u Dijonu 28. siječnja 1572. Njezin otac Benignus Frèmyot bio je predsjednik Burgundskog parlamenta. Bio je to čovjek potpun katolik, vjeran kralju, zbog svojih je načela mnogo pretrpio, čak i to da su mu opljačkali kuću i imanje. Majku je jedva i poznavala jer je umrla vrlo rano. Djetinjstvo je provela pod nesretnom zvijezdom strašnih hugenotskih ratova. Vjerni otac vodio je svoje troje djece i preko ruševina i opustošenih crkava i samostana euharistijskom Spasitelju. U takvim prilikama Ivana Franciska dozrela je ranije nego njezine prijateljice.

Imala je priliku dobro se udati za nekog kalvina, dakle inovjerca, no nije pristala. Ipak, udala se za baruna de Chantala, katolika i čovjeka bez prijekora. Bila je dobra žena i majka, vrijedna domaćica, ali uvijek je našla vremena da zadovolji i svojim duhovnim potrebama koje su bivale sve veće. Rodila je šestero djece, od kojih je dvoje rano umrlo. Nije bilo dana a da nije skupa s djecom pribivala sv. Misi i da nije učinila koje dobro djelo siromasima i bolesnicima. Jedanput je obećala da ne će odbiti nikoga tko ju zamoli milostinju, i to je savjesno ispunjavala.

Kad je rodila najmlađe dijete, dobila je vijest da joj je muž nesretnim slučajem poginuo u lovu. Ostala je udovica, a bilo joj je tek 29 godina. Tada je učinila zavjet da se više ne će udavati.

U to vrijeme upoznala je svetog ženevskog biskupa Franju Saleškoga i izabrala ga za ispovjednika. Svetac se već dulje vremena bavio mišlju osnivanja Reda od Marijina Pohođenja, koji ne bi živio u klauzuri da bi se lakše mogao baviti službom bolesnima, siromašnima i utamničenima. U Franciski je našao dušu koja bi mogla poslužiti njegovim planovima. I doista, na blagdan Presvetog Trojstva 1610. Franciska je s još dvjema damama iz Annecyja stavila na sebe redovničku koprenu. Sada je smogla snage da velikodušno oprosti ubojici svoga muža čijem je djetetu dapače postala kuma na krštenju.

Budući da red bez klauzure kao prevelika novost nije bio usvojen, sveti Franjo Saleški sestrama od Pohođenja morao je uvesti strogu klauzuru, a umjesto da dvore bolesnike, preuzele su odgoj ženske mladeži. Ipak je nutarnja linija novog rada bio duh blagosti te namjesto vanjske stroge pokore krotkost i poniznost svetca. Kao najljepši cvijet u Redu od Pohođenja procvast će kasnije sv. Margareta Alacoque, kojoj će Gospodin povjeriti tajne svoga Srca i kojom će se poslužiti za uvođenje u Crkvu blagdana Srca Isusova.

Nekoć brižna majka i žena Franciska, sada je postala odlična poglavarica i duhovna majka svojim kćerima. Od njezinih pisanih djela glasovita su pisma koja je upravljala sv. Franji Saleškom. Dočekala je sreću da se njezin red brzo proširio te je u godini svetičine smrti bilo već 82 samostana od Pohođenja. Svetom ju je proglasio 1767. papa Klement XIII.

Red sestara Pohoda Marijina i danas je omiljen i uspješan u svijetu, sa 161 samostanom u 33 zemlje.

Franciska se štuje kao zaštitnica od želudčanih bolesti i paralize.

Izvor: LaudatiTV

Post Tags
Share Post