Dobro došli na portal Mreže Riječi

Papi Anakletu se pripisuje gradnja prve memorijalne crkve na mjestu pogibije Svetog Petra, koja je bila namijenjena uspomeni Svetog Petra, ali i ostalih mučenika. 


Podrijetlom iz Atene. Pokršten od Svetog Petra. Za njegova pontifikata Rimom vlada obitelj Flavija (69-96). To su posljednje godine Vespazijana i vladavina Tita (79.-81.). Izgledalo je da je za kršćanstvo nastupio trajan mir, bez ikakvih represalija. Dolaskom Domicijana (81.-96.)na vlast, nade su iščezle. Tijekom vladavine Domicijana nastupili su najkrvaviji progoni. I sam  papa Anaklet je pao kao žrtva tih progona.

Papi Anakletu se pripisuje gradnja prve memorijalne crkve na mjestu pogibije Svetog Petra, koja je bila namijenjena uspomeni Svetog Petra, ali i ostalih mučenika.  Biskupima, svećenicima i đakonima – kleru – je odredio da moraju imati kratke kose. To je početak tonzure.

Za njegova pontifikata dogodila se katastrofa koja je imala sve elemente „svršetka svijeta“ (erupcija Vezuva 24. kolovoza 79. godine uništila je Pompeje i Herkulanum). I neki kršćani su očekivali povratak Krista. Očekivanja kršćana  da će se nešto slično dogoditi  Rimu i njegovim bogovima ubrzo su iznevjerena. Godine dana nakon propasti Pompeja (80.) Tito svečano otvara Flavijev amfiteatar uz neviđeno bogatstvo i raskošne igre priređene za plemstvo i puk. To je trebalo poslužiti kao dokaz vječnosti i neumrlosti Rima.

Progoni su se ubrzo nastavili i pojačali. Rezultat je bio prolijevanje mučeničke krvi.

Više o sv. Kletu pogledajte u sljedećem videu:

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post