Dobro došli na portal Mreže Riječi

Biti roditelj kakvog dijete treba – roditeljstvo kao trening osobnog rasta (2. dio)

Poštovani čitatelji Mreža Riječi naša suradnica dr. sc. Jadranka Ažić nastavlja svoj niz o doprinosu logoterapije pri formaciji odgovornih roditelja. Promotrimo zajedno koje je karakteristike potrebno razviti kod roditelja za odgoj sretnog i zadovoljnog djeteta. 


Tijekom godina, primijetila sam da sami sebe opteretimo, često potpuno nepotrebno, jer veliki dio odgovornosti koje smo si nametnuli zapravo možemo podijeliti zajedničkim dogovorom sa svojom djecom i ostalim članovima obiteljima, ovisno o tome o čemu je riječ.  Tako se stvari odvijaju puno jednostavnije, a svakodnevica, na neki način, postaje lakša i ležernija. 

Djeca po svojoj prirodi vole donositi odluke i vole sudjelovati vlastitim prijedlozima i svojim trudom u puno više stvari nego što to očekujemo. Žele biti uključeni i osjećati se korisnima, uvaženima u svojoj obitelji, samo ih treba pitati, ponekad usmjeriti i slično. Djeci treba ponuditi pomoć onda kada roditelji primijete da im to treba. Nakon pomoći ponovo ih opet treba pustiti da sami odlučuju kad i kako nešto učiniti jer su u takvom okruženju i takvim odnosima djeca najkreativnija.  

Možda bi se trebalo malo zadržati na tome šta mislimo pod pojmom surađivati s djecom? 

To bi značilo ne samo nabrajati bezbrojne prigovore, kritike, negativnosti i slično. To u stvari znači više dobrog, pozitivnog ozračja u obitelji, više smijeha, humora, a manje napetih i neugodnih situacija. Mnogi sukobi u obitelji, povlačenja ili zatvaranja djece u sebe, ili možda povlačenje djeteta u svoju sobu, izoliranje iz obitelji, smanjit će se i vremenom potpuno nestati ako dopustimo vlastitoj djeci da mogu istinski biti ono što jesu. Pretjerana disciplina, kontrola, kazne i sl. guše kreativnost i stvaraju napetost. 

Ako ovo uspijemo nadići i na neki način iskorijeniti iz naših odnosa tada postižemo odnose koji se temelje na uzajamnom povjerenju i bezuvjetnoj ljubavi. Više će se iskazivati poštovanje prema djeci i njihovim potrebama. Bit će podržani blagim riječima, ljubavlju, strpljenjem, prihvaćanjem. Ovo je jedini ispravni put kojim treba ići da bi se izgradili zdravi, pozitivni odnosi koji će biti važni za cijeli kasniji život naše djece.

Dr. sc. Jadranka Ažić, logoterapeut