Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Antun Marija Claret

Antun je ljubavlju i riječju krijepio siromašne otočane podvrgnute španjolskoj dominaciji. Za njih je napisao brojne traktate o obrađivanju polja.


Danas se spominjemo Sv. Antuna Marije Clareta, biskupa i osnivača Misionarskoga reda sinova Bezgrješnoga Srca Blažene Djevice Marije. Kao peto od ukupno desetoro djece skromna tkalca, Antun Claret rođen je 1807 u mjestu Sallent u španjolskoj biskupiji Vic. Zaređen je za svećenika te uspješno djeluje kao pučki

Bio je neumorni svećenik i propovjednik. Koristio se pritom jednim dotad nepoznatim sredstvom: tiskom. Potaknut snažnim pozivom evangelizirao je ruralne krajeve Španjolske, posvećujući se poboljšanju  životnih uvjeta običnoga puka. U Vicu je utemeljio misionarsku Kongregaciju  posvećenu Bezhrešnome Srcu Marijinu čiji se  pripadnici i danas zovu klaretinci. Imenovan je nadbiskupom Santiaga na Kubi gdje djeluje od 1850. do 1857. godine. Duhovnim je vježbama obnavljao svećenstvo, a puk pastoralnim pohodima i misijama.
 

Za vrijeme potresa i pošasti obilazio je bolnice ispovijedajući, tješeći i pružajući milostinju. Za socijalno dobro puka po župama je osnivao štedionice. Postao je trn u oku neprijateljima vjere te se vraća u Španjolsku. Napisao je nekoliko vrijednih asketskih spisa te je promicao dobru knjigu. Sudjelovao je na Prvom vatikanskom saboru.

Antun je  ljubavlju i riječju krijepio siromašne  otočane  podvrgnute španjolskoj  dominaciji. Za njih je napisao brojne traktate o obrađivanju polja. Za vrijeme španjolske revolucije 1867. Pošao je s kraljevski bračnim parom u progonstvo u Francusku. Posebno su ga zanimali umjetnici za koje je otvorio akademiju posvećenu svetome Mihaelu. Antun Marija Claret preminuo je 24. Listopada 1870., a svetim ga je 1950. godine proglasio papa Pio X .

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post