Dobro došli na portal Mreže Riječi

Rođen je u Antiohiji, a prema nekim izvorima u Betlehemu, od oca Židova, tako da je bio odgojen u grčkom duhu


Evarist je bio peti biskup Rima, nakon: Petra, Lina, Kleta i Klementa. Crkvom je upravljao nekih desetak godina, od 95. do 105. godine, pod carevima: Nervom i Trajanom.
Bilo je to ono iznimno mirno razdoblje za krscane Rima, sto je ovome prelatu omogucilo utvrditi i osnaziti organizaciju Crkve.

Papa Evarist prvi je izvrsio crkvenu podjelu u Rimu. “Prezbiteri”, “Djakoni”, te kasnije biskupi najblizih susjednih biskupija, kao sto su: Ostija, Albano, Frascati…..- bit ce izravni suradnici Pape, u upravljanju krscanskom zajednicom, te ce tvoriti stozar Crkvene uprave. Otud potjece sveti kolegij kardinala.

Razdoblje mira koje je prozivio Evarist daje naslutiti kako nije umro kao mucenik, suprotno onome na sto upucuje predaja.

Ime Evarist je grckog porijekla, a znači onaj koji je ugodan, prijatan. mio.

Prema Liber Pontificalis, Evarist je bio drugi papa židovskog podrijetla, iz jedne betlehemske obitelji. Drugi izvori navode da je bio Grk.  Vjerojatno Grk židovskog podrijetla. 

Papa Evarist je zaredio petnaest biskupa, sedamnaest svećenika i sedam đakona.  Svakom je rimskom prezbiteru dodijelio „titul“, tj. ime dijela grada. Odredio je sedam đakona koji moraju bilježiti njegove propovijedi vjernicima, to je začetak papinskog tajništva ili kurije. Papa Evarist rukovodi i vlada Crkvom kao „pravi papa“  od 97. godine makar je papa Klement umro tek 101. godine. Nije sigurno da je bio mučenik. Pokopan je uz Svetog Petra.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post