Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Demetrije Srijemski

Rođen je oko 270.g. kao sin visokog vojnog časnika. Đakon sirnijskog biskupa mučenika Irejena, za Dioklecijanova progonstva osuđen je na smrt, mučen i pogubljen na jednom od savskih mostova oko 304.g., zbog čuvanja svetih knjiga. Kao đakon Evanđelja naviještao je u Sirmijumu (Srijemska Mitrovica).


Tu je i pretrpio mučeništvo. Osim u Đakovu, gdje se Demetrije 26. listopada svečano slavi kao zaštitnik Srijemske biskupije, on se slavi i gradu Solunu. Tamo je bio prenesen jedan dio njegovih relikvija pa ga zato zovu i solunskim mučenikom.

Najpoznatiji je od takozvanih srijemskih mučenika. Na mjestu pogubljenja izvan zidina Sirnija bila mu je podignuta bazilika.

Kad je hunski kralj Atila 441.g. razorio Sirnij, relikvije su mu prenesene u Solun, u kojem je postao domaci svetac, a njegova bazilika (V.st.) postala je sjedište štovanja za sav kršćanski Istok.

Njegov kult jako je raširen na Istoku, posebno u Grka i pravoslavnih Slavena, ali i u Hrvata. Po njemu je ime dobio i veliki hrvatski kralj Dmitar Zvonimir, pa danas svoj imendan slave i naši Zvonimiri i Zvonke.

U srednjem vijeku bio je omiljeni zaštitnik vojnika, vitezova i križara. Sačuvano je 20 svečanih govora koje su o njemu izrekli visoki crkveni dostojanstvenici. Antički Sirnium, u IV.st., politička i crkvena metropola rimske Panonije, nazvan je 1180.g. po crkvi svetog Demetrija Civitas Sancti Demetri, potom Dmitrovica, pa Mitrovica i na kraju Srijemska Mitrovica.

Stoga je sveti Demetrije zaštitnik Srijemske Mitrovice, grada, župe i srijemske biskupije. Zaštitnik je i Soluna te mnogih drugih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem kršćanskog svijeta i u hrvatskim krajevima (Piskorevci kod Đakova-grkokatolici, Brodski Drenovac kod Pleternice, Trenkovo kod Velike, Zadar-Sveučilište, Gabrili-Konavle, Ravno-Oblat, pravoslavne crkve u Dalju, Malom Grđevcu, Bračevcima kod Đakova i Stupovaci kod Kutine).

U zagrebačkoj nadbiskupiji se slavi 8. listopada.

Prema jednom rukopisu, koji se čuva u Bernu (Švicarska) na dan mučeništva Sv. Demetrija pogubljeno je i sedam djevica mučenica, „čija imena samo Bog zna“, kako je na jednom mjestu napisano. Godina smrti Demetrija i drugih nije poznata. Bilo je to početkom IV. stoljeća.

Sretan i blagoslovljen imendan slavljenicima, imena Demetrije, Dimitar, Zvonimir, Zvonko, Zvonke, Zvone, a gradu Đakovu, blagoslovljen blagdan svetog Demetrija, kao i Srijemskoj Mitrovici povodom njihovog zaštitnika srijemske biskupije, katedrale, istoimene župe, te drevnog grada.
 

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post