Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Ivan Diego Cuauhtlatoatzin

Njegovi su ga prozvali ”Cuauhtlatoatzin”, a to na njihovu jeziku znači: ”orao koji govori”. Ivan Diego dosljedno je živio zahtjeve krštenja, pa je svoj intenzivni duhovni život hranio euharistijskim kruhom i proučavanjem Riječi Božje.


Sveti Ivan Diego rođen je 12. srpnja 1474. u Calpulli, kod Tlayacaca u Meksiku. Rođen je u tadašnjem kraljevstvu Texcoco, koje je pripadalo etničkoj skupini Chichmecas.

U vrijeme ukazanja Majke Guadalupske, bio je odrastao čovjek te je već zasnovao obitelj. Privučen propovijedanjem franjevaca, koji su u Meksiko stigli 1524., prigrlio je kršćanstvo primivši krštenje zajedno sa suprugom Marijom Lucijom. Kasnije je njihov brak posvetio sakrament Ženidbe, nakon čega su nastavili živjeti u bračnoj čistoći sve do ženine smrti 1529. godine.

Ivan Diego dosljedno je živio zahtjeve krštenja, pa je svoj intenzivni duhovni život hranio euharistijskim kruhom i proučavanjem Riječi Božje. 

Kad se 9 prosinca 1531. pješice uputio u Tlateloco, stigavši u mjesto zvano Tepeyac, u viđenju mu se ukazala ljupka Gospođa, koja se predstavila kao ”Marija vazda Djevica, Majka pravoga Boga”, te ga je zadužila da u Njezino ime zamoli mjesnog biskupa franjevca Ivana de Zumarragu da na tom mjestu podigne crkvu. 

Biskup nije poslušao pobožnoga Ivana Diega te se Majka Božja ukazala ponovno, moleći vidjeoca da ustraje. On se idućega dana pojavio kod biskupa izrazivši mu isti zahtjev. Biskup je tada svom gostu uputio niz pitanja o kršćanskom nauku, pa ga podvrgao još nekim provjerama kako bi ispitao vjerodostojnost njegovih navodnih viđenja.

Pritom nije ništa obećavao, stoga se idućeg utorka, 12. prosinca, Djevica još jednom ukazala Ivanu Diegu i pozvala  ga da se popne na brdo Tepeyac kako bi ondje ubrao cvijeće. Bila je zima, pa je sav taj kraj bio posve pust. Međutim, Ivan Diego svejedno je ondje naišao na  oblije kastiljskih ruža.

Ubrao je lijep stručak i, zadivljen, ponudio ga je Djevici koja mu je rekla: ”Ponesi ih biskupu kao dokaz o vjerodostojnosti ukazanja.” Ivan Diego vratio se k biskupu. Dok mu je pokazivao cvijeće koje je netom ubrao na brdu Tepeyac, na plaštu se pojavio lik Majke Guadalupske.

Biskup je potvrdio nadnaravnost ukazanja i čudesne slike. Diego je, potaknut pobožnošću prema Majci Božjoj, s biskupovim dopuštenjem napustio svoju obitelj, dom i sva dobra.

Pošao je živjeti u skromnu zgradu nedaleko od crkvice Djevice nebeske, gdje se posvetio skrbi  o tom malom svetištu i primanju hodočasnika koji su onamo dolazili iskazati čast Majci Božjoj.

Poniznost i siromaštvo obilježili su put Ivana Diega prema svetosti. Intenzivnom molitvom, pokorom davao je zadovljštinu euharistijskom Isusu. S dopuštenjem crkvenih vlasti, svetu pričest primao je triput tjedno.

Ivan Diego, vjernik poslušan Božjoj milosti, među svojim je suvremenicima postigao veliki ugled, pa su roditelji  svojoj djeci običavali govoriti: ”Dao Bog te postanete poput Ivana Diega.”

Vidjelac je preminuo 20. svibnja 1548. u Tenochtillanu, kod Mexico Cityja. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Vatikanu 9. travnja 1990. Isti je papa blaženog Ivana Diega proglasio svetim u bazilici Majke Guadalupske 31. srpnja 2002., u meksičkom glavnom gradu. Spomendan se časti 9. prosinca.

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post