Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Sarbelije Makhluf – Libanonac koji ujedinjuje muslimane i kršćane

Sveti Sarbelije ili kako ga neki nazivaju Šarbel poznat je po čudesnim ozdravljenjima onih koji posjećuju njegov grob tražeći njegov zagovor – bilo da su kršćani ili muslimani.


– Sveti Sarbelije nema ni geografsko ni konfesionalno ‘ograničenje’. Ništa nije nemoguće na njegov zagovor. Kad mu se ljudi utječu na molitvu, on odgovori – kaže fra Louis Matar, koordinator svetišta sv. Sarbelija u libanonskom Annayju.

Matar je za Catholic News Agency govorio o tisuću arhiviranih medicinsko provjerenih ozdravljenja pripisanih zagovoru spomenutog sveca, među kojima ima dosta muslimana. Stoga godišnje, kako kaže Matar, svetište posjeti oko četiri milijuna posjetitelja različite vjeroispovijesti i kršćanskih denominacija.

Prije 2950. godine čudesa su provjeravana samo preko svjedočanstva svećenika, a od tada je zabilježeno oko 29 tisuća čudesnih ozdravljenja.

Jedno od zabilježenih čuda doživjela je jedna 45-godišnja Talijanka. Ona je bolovala od neurološke bolesti te je hospitalizirana nakon što je pokušala izvršiti samoubojstvo konzumirajući kiselinu. Liječnici su rekli da je šteta na jednaku i crijevima prevelika te da joj jedino vjera u Boga može pomoći.

Matar prepričava kako su njeni roditelji pokrenuli lanac molitve, dok je jedna časna sestra maronitskih kršćana dala sveto ulje sv. Sarbelija. Ulje su potom namazali njen trbuh, vrat i glavu te je čudesno ozdravila.

Prema životopisu sv. Sarbelija, ovaj Libanonac iz 19. stoljeća živio je gotovo dva desetljeća pustinjačkim životom; u molitvi, radu i kontemplativnoj šutnji. Čak i za vrijeme života mnogi su u njemu doživjeli djelovanje Božje milosti. Dok je slavio misu 16. prosinca 1898. godine doživio je moždani udar, a preminuo na Badnjak iste godine. Kanonizirao ga je sveti papa Pavao  VI. 1977. godine.

Post Tags
Share Post