Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Siksto II., papa, i drugovi

Mučenik, sveti rimski biskup, papa Siksto (Sixtus) II. bio je žrtva progona rimskog cara Valerijana sredinom 3. stoljeća.


Sveti rimski biskup, papa Siksto (Sixtus) II. kojeg se spominjemo 7. kolovoza, prema knjizi ‘Liber Pontificalis’ bio je rođenjem Grk. Obnovio je odnose s afričkim i azijskim crkvama, prekinute zbog spora oko ponovnog krštenja heretika. On je smatrao da je svako krštenje valjano, makar krstitelj bio i heretik. Važno je da je krštenik iskreno želio postati kršćaninom i da je njegovo krštenje plod iskrene vjere.

Papa Siksto II. bio je žrtva progona rimskog cara Valerijana. Bilo je to od rimskih careva takozvano osmo progonstvo. U drskom i smišljenom proračunu progonstvo se naročitom žestinom okomilo na kler, na pastire, prema onoj: ‘Udarit ću pastira, pa će se ovce razbježati.’

Uhvaćen je 6. kolovoza 258. dok je služio Misu na Pretekstatovu groblju, na lijevoj strani Apijske ceste (nasuprot Kalistovih katakombi), gdje je pogubljen sa šestoricom đakona i pokopan. Kasnije je njegovo tijelo preneseno u papinsku kriptu na susjednom Kalistovu groblju.

Siksto, izabran za rimskog biskupa godinu dana ranije, 30. kolovoza 257., bio je dobar, miroljubiv i ugledan pastir. Koliko je bio cijenjen u Rimu dokazuje i činjenica da je uz apostole i neke slavne mučenike uvršten u rimski misni kanon. Njegov najpoznatiji đakon bio je sveti Lovro mučenik, pogubljen tri dana kasnije. Svojim grobnim natpisima Siksta je proslavio papa Damaz.

Izvor: LaudatoTV

Post Tags
Share Post