Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Tragična sudbina Roberta Oppenheimera, čovjeka koji je svijetu donio atomsku bombu

Nolanov Oppenheimer veći je od života. Poput kapetana Ahaba iz Melvilleova romana „Moby Dick”, on neumoljivo želi otkriti temelje svijeta – jedan smrtnik zapleten u nadnaravne sile. Ovo je čista tragedija. Oppenheimera motivira mistični impuls, koji ga ipak čini krivim za to što je odbio vidjeti kako će se njegova kreacija upotrijebiti, i što će biti njezina cijena u ljudskim životima.


U svojemu filmu „Oppenheimer”, redatelj Christopher Nolan pretvorio je temeljito istraženu knjigu Kaija Birda i Martina J. Sherwina „Američki Prometej” (American Prometheus), s njezinih sedamsto stranica, u svoj najbolji film do sada. Birdov i Sherwinov Robert Julius Oppenheimer, „otac atomske bombe”, pobornik je američkoga predsjednika Wilsona i humanitarac s intelektualnim zanimanjem za „mistični Istok”. No Nolanov Oppenheimer je nešto više. On je sanjar, čovjek koji puši više nego što spava, i to zato što s neurotičnom ustrajnošću želi razotkriti skriveno i zagledati se u crnu rupu u središtu bitka. On je mistik, ali i tragična figura. Vođen epskom željom za znanjem, on u svijet donosi oruđe koje mu u konačnici otimaju pohlepni i moćni. Drugim riječima, Nolan nam daje priču koja oživljava duh čiste tragedije antičke Grčke.

U skladu s knjigom, Nolan nam pruža pogled na Oppenheimera kozmopolita, poliglota, ljubitelja književnosti i Picassa, koji citira pjesme Johna Donnea, noću čita „Pustu zemlju” T. S. Eliota, jaše konja pustinjom Novog Meksika, sâm uči sanskrt, razgovara o međunarodnoj politici, i čita Marxa u izvorniku. Bird i Sherwin također iznose dobro odvagnut portret psihološki kompliciranoga čovjeka, kojega je dobro dočarao glumac Cillian Murphy. Sa svojim širom otvorenim, u prazno zagledanim očima, ali sjetnim izrazom usta, dočarava čovjeka paradoksa – ponekad ambicioznoga, taštoga, briljantnoga, promjenjivih raspoloženja, a istovremeno privrženoga, skromnoga, odvažnoga, dopadljivoga, ali i iritantnoga i bojažljivoga. Oppenheimer je bio dinamičan vođa, ali bio je i emocionalno odsutan. Mogao je zavesti ženu predstavljajući se kao odvažan i samopouzdan, ali je istovremeno bio krhak. Trebao je svoje prijatelje kako bi ga podsjećali da jede, kako bi svoje mršavo, ali žilavo tijelo održao živim, a trebale su mu i snažne žene kako bi mu govorile što da čini. Bird i Sherwin citiraju Oppenheimerova prijatelja Isidora Rabija: „Bog zna da nisam baš jednostavan čovjek, ali u usporedbi s Oppenheimerom sam veoma, veoma jednostavan.”

Pored toga psihološki kompliciranoga prikaza, Nolan se veoma efektno koristi filmskom fotografijom u stilu redatelja Terrencea Malicka. Upravo nakon početnih kadrova vatrenoga vrtloga eksplozije prilikom nuklearnoga testa Trinity 1945. godine – prve detonacije atomske bombe – vidimo prizore kišnih kapi kako padaju u lokve – slika koja se pojavljuje više puta kroz cijeli film. Tu su i širokokutni kadrovi pustinje Novoga Meksika, nagli rezovi na naturalističke krupne planove, i prizori zvijezda koje se tope ili umiru. Vizualne tehnike koje podsjećaju na one iz Malickova filma „Drvo života” omogućavaju nam „ući” u Oppenheimerov um, gdje „vidimo” unutarnji život atoma, i „osjećamo” puls kvantnih polja, koja sačinjavaju materijalnu stvarnost na temeljnoj razini. Ovdje imamo jedno od velikih Nolanovih postignuća: svi su sastojci u djelu Birda i Sherwina, ali tek nam Nolan omogućava vidjeti unutarnju esenciju svijeta kroz Oppenheimerove vizionarske oči, i na 180 minuta osjetiti kako je biti genij.

Nolan Birdovoj i Sherwinovoj priči nadodaje intenzivnu notu proročkoga upozorenja. 1954. godine, za vrijeme Oppenheimerova četverotjednoga sigurnosnoga saslušanja, započetoga zbog zabrinutosti da znanstvenik predstavlja sigurnosni rizik, tužitelj agresivno ispituje Oppenheimera o njegovoj prividnoj nedosljednosti: kako može ne podupirati razvijanje hidrogenske bombe, a sâm je razvio atomsku bombu? Odakle sada ti novi moralni skrupuli? Nolanov Oppenheimer odgovara: „Od onda kada sam shvatio da ćemo koristiti svaku tehnologiju koju imamo.” Ako su nam Bird i Sherwin dali portret humanitarca koji je pokušao međunarodnom diplomacijom duha vratiti u bocu, Nolan nam je dao mračniju sliku – sliku tehnološkoga determinizma.

Drugim riječima, Nolanov Oppenheimer veći je od života. Poput kapetana Ahaba iz Melvilleova romana „Moby Dick”, on neumoljivo želi otkriti temelje svijeta – jedan smrtnik zapleten u nadnaravne sile. Ovo je čista tragedija. Oppenheimera motivira mistični impuls, koji ga ipak čini krivim za to što je odbio vidjeti kako će se njegova kreacija upotrijebiti, i što će biti njezina cijena u ljudskim životima.

Nakon vrtoglavo intenzivnoga uvoda u odbrojavanje prije testa Trinity, bomba uistinu eksplodira. Tjeskobna gudačka sekcija u pozadini utihne, i imamo samo zasljepljujuće filmske slike, popraćene Murphyjevim otežanim disanjem. Nakon tako tjeskobnoga nakupljanja napetosti tišina je zaglušna. Stup od vatre i svjetlosti, viši od tri kilometra, prekrasan je – poput nečega iz biblijske Knjige Izlaska – i svi su očarani i zadivljeni, zagledani u to numinozno objavljenje. No ni znanstvenici ni vojnici nisu spremni za ono što uslijedi – udarni val (koji stiže stotinu sekundi kasnije). Taj olujni vjetar donosi sa sobom komade ruševina i buku, i ruši na zemlju sve one koji su maloprije uživali u svjetlosti. Taj prizor funkcionira kao vizualni simbol čitavoga filma.

Drugi moćan prizor prikazuje bakanalije prigodom proslave koje je zajednica u Los Alamosu upriličila nakon uspješnoga testa – vrištanje, opijanje, ples, ljubljenje. Sav se naporan rad isplatio. Oppenheimer mora održati govor pred gomilom pijanih štovatelja koji vrište, i izgovarati šovinističke parole pred svojim poklonicima koji mašu zastavama. S teškom mukom izgovori nekoliko nacionalističkih slogana, a iznutra je u duševnoj agoniji. Zvuk ponovno utihne, i Oppenheimer ima „viziju” u kojoj se improvizirana teretana trese, kao da je meta bombe. Ponovno vidi ono čisto svjetlo što probada; ugleda ljudska lica što se otapaju. Proročka je to vizija onoga što čeka stanovnike Nagasakija i Hirošime. Oppenheimer se konačno probudio iz svoje samoizazvane radoholičarske „kome”. Kako mu je rekao Einstein – sada će se morati suočiti s posljedicama svojega postignuća.

Izvor: First Things | Prijevod: Ana Naletilić (Bitno.net)

Post Tags
Share Post