Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

U Župi Slivno Ravno održan XXII. „Vodički festival Žudija“

Splitsko – makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Slivnu Ravnom na Uskrsni ponedjeljak 10. travnja. Nadbiskup je slavlje predvodio prije početka XXII. „Vodičkog festivala Žudija“ u kojem su sudjelovali čuvari Kristova groba iz 29 župa Hrvatske i BiH.

„Neka uskrsli Gospodin bude s nama danas u radosti njegova i našega uskrsnuća“, rekao je u uvodu misnoga slavlja mons. Barišić pozdravljajući sve nazočne, napose Žudije, čuvare Kristova groba.  

„Sjećate se Domovinskog rata. Neki naši Hrvati bili su u JNA i kad je došlo do obrambenog rata, redovito, svi su prešli u našu hrvatsku vojsku. Dogodilo se nešto slično i sa židovskim vojnicima, s čuvarima Isusovog groba – od pogana, postali su svi kršćani. Pa evo, ovdje su svi vojnici – čuvari Isusovog groba u Hrvatskoj i BiH, svi su vjernici, svi su kršćani. Dogodilo se obraćenje!“, pojasnio  je mons. Barišić te dodao kako su vojnici bili prvi koji su raznosili radosnu vijest. Zanimljivo je kako je Gospodin rekao svojim učenicima da trebaju propovijedati evanđelje svim ljudima, najprije misleći na one koji su ga razapeli.

„Gospodin Isus Krist pobijedio je i smrt, otvorio je budućnost našim nadama. Velik je događaj slavlje Božića, ali Božić je samo uvod u ovo najveće slavlje naše vjere u – Kristovo  uskrsnuće. To je događaj, temelj i razlog naše nade, nade za sve bolesnike, starce, umiruće, osamljene, zatvorenike, doista ovo je nada za sve nas“.

Mons. Barišić je govorio i o suvremenim grobovima: „Zar nismo u situacijama da smo ukopali druge – živi su, a za nas ne postoje, ne razgovaramo, u svađi smo. Pozvani smo danas živjeti novost, ne biti čuvari staroga, ne primati novac i lagati, nego čak i životom svjedočiti ovu novost u Galileji, a Galileja je naše svakodnevlje. Moglo bi se postaviti pitanje nama kršćanima – što učinismo od  Krista uskrsloga, gdje ga stavismo – u naše običaje, u tradiciju, u površnost, ili ga živimo u našim srcima, u našim odnosima, u našoj sredini!“.

Poručio je: „Dragi čuvari Isusova groba, niste čuvari poganskog, starog svijeta, nego ste prihvatili onu vjeru  u Krista uskrsloga. Želio bih da svaki od vas bude svjedok tamo gdje živi i radi“.

Na kraju misnog slavlja župnik don Mario Mihanović zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju i susretu. Potom su Žudije načinili ophod oko crkve sv. Stjepana, a zatim je snimljena milenijska fotografija Šime Strikomana. Logo ovog festivala je Branimirov križ kojeg je izradio samouki umjetnik iz Vodica Josip Mateša od bodljikavog drveta, a okružen je trnovom krunom. Geslo festivala  je „Ljubite jedni druge“.

Prije početka uprizorenja običaja čuvanja Kristova groba, župnik Mihanović molio je za preminulog Darija Galića, zapovjednika čuvara Kristova groba iz Knina, koji je bio vrlo aktivan vjernik u svojoj župi, voditelj zajednice Apostoli Božjeg milosrđa, voditelj VIS-a „David“ i predstavnik  zajednica KKODS, kao i za sve preminule čuvare Kristova groba. Naredni festival  održat će se u župi sv. Ane u Loboru, gdje se tradicija čuvanja Kristova groba njeguje 500 godina.

Post Tags
Share Post