Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Vatikan prvi put primijenio nove norme o marijanskim ukazanjima

Intervencija Vatikana odnosi se na tvrdnje samozvane vidjelice Giselle Cardije i njezina supruga Giannija, koji su izvijestili o navodnim ukazanjima Djevice Marije, Isusa i Boga Oca


Vatikanski Dikasterij za nauk vjere objavio je u četvrtak da navodna ukazanja Djevice Marije u mjestu Trevignano Romano nisu nadnaravna, podržavajući tako zabranu misa i hodočašća lokalnog biskupa u tome mjestu.

Riječ je o prvoj poznatoj odluci vatikanskog doktrinarnog ureda o marijanskim ukazanjima otkako je Dikasterij prošlog mjeseca izdao nove norme za razlučivanje navodnih ukazanja.

Intervencija Vatikana odnosi se na tvrdnje samozvane vidjelice Giselle Cardije i njezina supruga Giannija, koji su izvijestili o navodnim ukazanjima Djevice Marije, Isusa i Boga Oca.

Kako smo već ranije pisali, sve je počelo 2016. godine nakon što su poduzetnica Gisella Cardia i njezin suprug iz Međugorja donijeli kip Kraljice Mira. Prema Cardijinim riječima, kip je „plakao krv“ te umnažao hranu. Osim toga Cardia je počela trećeg dana svakog mjeseca dobivati navodne Gospine poruke.

Sve je to potaknulo brojne vjernike i svećenike da posjećuju Trevignano Romano i organiziraju molitvene susrete. Iako Crkva nikada nije dala svoje odobrenje, prošli biskup koji je vodio biskupiju do studenog 2022. godine dopustio je korištenje crkve za molitve hodočasnika, a Cardia je imala i svoju “kapelicu”.

Odnos prema Cardiji se promijenio nakon što je za biskupa Civite Castellane zaređen Marco Salvi. On je u travnju 2023. godine javnim priopćenjem zamolio vjernike da ne dolaze na događaje koje je Cardia organizirala. Izdao je i dekret u kojem je kazao da navodna marijanska ukazanja imaju “brojne teološke pogreške”. Svećenicima je zabranio slavljenje “sakramenata ili predvođenje događaja pučke pobožnosti” koji su povezani “izravno ili neizravno s događajima u Trevignano Romanu”.

Izjava Dikasterija za nauk vjere priznala je pravnu valjanost Salvijeva dekreta kako u pogledu njegove negativne presude o navodnom ukazanju (“constat de non supernaturalitate”) tako i u pogledu ograničenja koja je postavio na štovanje povezano s mjestom.

„Neka Blažena Djevica Marija, Isusova majka, majka Crkve i naša majka, vrati mir i spokoj u pogledu duhovnog dobra vjernika župe Trevignano Romano i Božjeg naroda koji je u cijeloj biskupiji Civita Castellana”, priopćio je Dikasterij za nauk vjere.

Izvor: Bitno.net

Post Tags
Share Post