Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Velika srijeda u splitskoj prvostolnici

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ožujka, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.


U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Franjo Frankopan Velić, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, don Vedran Torić, rektor bogoslovije, don Jure Vrdoljak, duhovnik bogoslova, mo. don Šime Marović, kapelnik splitske prvostolnice, don Marko Ćubelić, kanonik te don Renato Pudar, nadbiskupov tajnik. Pjevanje tijekom misnog slavlja predvodio je Zbor bogoslova pod ravnanjem s. Lidije Bernardice Matijević.

U homiliji nadbiskup je posvetio pozornost liku Jude, Isusovom izdajniku. U Velikom tjednu evanđeoski odlomci kod svete Mise, osim Isusa, stavljaju u središte pozornosti i Judu, Isusova izdajnika. Liturgija poziva na razmišljanje zašto se jednom Isusovom učeniku dogodilo da izda svoga Učitelja? Prema evanđelisti Luki i Juda je nazočan kod Posljednje večere, i on je blagovao Euharistiju, i on je na svojevrstan način zaređen, istaknuo je nadbiskup. „Poruka je jasna. Nema tog stanja duhovnosti ili vjernosti Bogu iz kojeg ne bi bilo moguće strovaliti se u ponor nevjernosti i izopačenosti. Vjernost Bogu se stalno mora provjeravati. Inače se lako može prijeći na drugu stranu, a da se gotovo ne primijeti“, kazao je.

Čini se da se i Juda u jednom trenutku iznenadio kada je postao svjestan dokle je zaglibio. Ali se tada nije znao više vratiti. Judina izdaja je počela već davno prije. On je prvo izdao moralne vrijednosti, i te izdaje su rasle dok ga nisu dovele i do izdaje najdragocjenije vrijednosti, a to je Isus. To je uvijek put do određenog ponora. „Kada osoba malo-pomalo izdaje poštenje, pravednost, istinu, vjernost jednom će posve potonuti. Ako osoba, bez obzira kojeg poziva, ne radi ustrajno na sebi i svom duhovnom životu, izdaje će se događati svakim danom, dok se cijeli život ne pretvori u izdaju“, istaknuo je nadbiskup.

Kada je Isus rekao da će ga netko izdati, zanimljivo je da su se svi učenici pitali jesu li možda oni. „To očito govori da je svaki od njih u sebi osjećao puno toga nesređenoga da je svatko od njih mogao biti izdajnik. Kako je važno znati sami sebi postaviti slično pitanje i sagledati gdje se nalazimo s obzirom na vjernost Gospodinu“, kazao je. Svi učenici su zaređeni, svima su noge oprane, ali svi nisu čisti. Luka navodi da je među učenicima, nakon Euharistije, počela prepirka tko je među njima najveći. „Euharistija može osobu ne samo ispunjati milošću nego ju može i prazniti milošću. Ivan evanđelist veli da je u Judu po zalogaju ušao Sotona. Euharistija je darovana za spasenje, ali može biti i na osudu, kako veli Pavao“, istaknuo je nadbiskup.

I Judin prikaz života je poruka svima nama. Svi mi imamo svoje izdaje, svi mi imamo svoju „kasu“ prijetnji da postanemo izdajnici, i u većem obliku, ako ne budemo dovoljno bdjeli na svojim slabostima i njihovim tendencijama, zaključio je nadbiskup.

Nakon euharistijskoga slavlja procesijom po Peripteru s Presvetim Oltarskim Sakramentom, završilo je četrdesetosatno klanjanje započeto na Cvjetnicu. Drevni je to običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.

Izvor: Ljubo Jermalić – SMN

Post Tags
Share Post