Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sestra Maria Pia: Papa će u ženskom zatvoru Rebibbia biti dočekan s velikom radošću

Zatvorenice u ženskom zatvoru Rebibbia koje će papa Franjo posjetiti na Veliki četvrtak, 28. ožujka, te gdje će slaviti misu Večere Gospodnje i obred pranja nogu s radošću očekuju Papu, izvijestio je Vatican News.


„Danima su u nevjerici, čim nas vide pitaju nas je li to istina, a kad saznaju sretne su, kažu da Papa stvarno voli ljude koji pate“, kaže sestra Maria Pia Iammarino, iz Družbe sestara franjevki od siromaha, koje su godinama uključene u zatvorski pastoral i volontiraju u toj ustanovi. „Potom se neke rastuže jer misle da neće doći na red za sudjelovanje na misi, ali mora se reći da ravnatelj jako radi na tome da većina zatvorenica može biti prisutna“, dodala je.

Kada posjećuje kaznenu ustanovu, Papa često preporuča zatvorenicima da nikada ne gube nadu, da uvijek gledaju u Isusa koji nikada ne iznevjerava i koji se ne umara ljubiti čovjeka, opraštati mu i grliti ga. „Sve se to zatvorenicima komunicira gestama. Ne moram im reći da ih Bog voli, već biti svjedočanstvo ljubavi koju Bog osjeća prema njima, imati pogled dobrohotnosti i prihvaćanja bez osuda. Onda, kada zaslužite povjerenje zatvorenika, možete nastupati i riječima. Često nas predusretnu, često govore da se osjećaju da ih Bog voli u njihovom životu u ćeliji. Vrlo su to snažna evangelizacijska iskustva i za nas koji ih dolazimo posjetiti“, istaknula je.

Sestra Maria Pia je redovnica, volonterka, ali ponajprije žena koja je s drugim ženama koje proživljavaju dvostruku dramu u zatvorskim uvjetima. „Bila sam u muškim i ženskim odjelima, uvijek je velika patnja, ali ženama je teže. Osjećaju veliki osjećaj krivnje za počinjeni zločin i još jači osjećaj krivnje za patnju koju su prouzročile vani, staroj majci ili, još gore, malom djetetu koje ne mogu gledati kako raste, koje ne mogu pratiti svaki dan u školu, s kojom ne mogu ostati u trenucima boli ili bolesti“, poručila je dodavši da sluša tu bol kao sestra. „Pristupam im s jednostavnošću, žena sam uz druge žene i dijelim to s njima. Još se sjećam kad sam prvi put ušla u Rebibbiu i jedna mi je zatvorenica rekla da će mi dobro ići jer ih se ne bojim“, kazala je.

Glede najavljenog misnog slavlja s papom Franjom, s. Maria Pia se nada da će osobe u Rebibbiji uvijek sa sobom nositi radost Svetog Oca i njegovu apsolutnu vjeru u Božje milosrđe. „Kao što kaže, mi smo milosrdni jer smo doživjeli milosrđe, odnosno mi možemo dati milosrđe jer smo ga prvi primili. Nadam se da tu puninu mogu doživjeti u međusobnim odnosima i relacijama s članovima obitelji izvana. I ne zaboravimo nadu bez koje nema mogućnosti izgradnje budućnosti“, zaključila je s. Maria Pia, a prenosi Vatican News.

Izvor: IKA

Post Tags
Share Post