Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Virusi i antivirusi u međuljudskim odnosima

Davno sam čula jednu izreku: Kada nisam imao djece, imao sam 5 teorija o odgoju djece, a sada kad imam svoju djecu, nemam ni jednu teoriju.

Prepoznala sam se u toj rečenici. Ni mi pedagozi ne možemo odgajati svoju djecu sa sigurnošću da će biti uspješni (a opet, što znači biti uspješan?). I djeca medicinskih djelatnika se razbolijevaju, pa to ne znači da su loši stručnjaci, zar ne? Svi smo tijekom odgoja djece odgovorni za upute koje im dajemo, ali ne i za načine na koje ih oni prihvaćaju, budući da svako dijete ima svoju osobnost.

Većina nas primjećuje da se najveći problemi počinju događati kada pokušamo kontrolirati druge ljude. Kontrolirati stvari je mnogo jednostavnije, kao, primjerice, rast trave. Roditelji vjeruju da trebaju kontrolirati djecu, muževi žene (i obratno), a političari one koje su ih izabrali. Bez obzira na to koliko snažno želimo vjerovati da je moguće kontrolirati druge ljude, nećemo biti uspješni dok ih ne uvjerimo da to što im savjetujemo zadovoljava njihovu sliku o sebi. Drugim riječima, naša kontrola mora zadovoljiti barem 1 od 5 osnovnih potreba osoba koje želimo kontrolirati:

– potrebu za preživljavanjem

– potrebu za pripadanjem

– potrebu za moći

– potrebu za slobodom

– potreba za zabavom.

Važnost pojedine potrebe mijenja se s uzrastom osobe – primjerice, djeci tijekom odrastanja nabrojene potrebe nisu posložene tim redoslijedom. Ako želimo utjecati na one koji su nam važni, to možemo samo svojim ponašanjem prema njima, a ne kontrolom.

Odnose s drugim ljudima popravljamo ili kvarimo svojim navikama. Odnosno, imunološki sustav ljudskih odnosa možemo razarati virusom (a svaki virus podiže temperaturu) ili njegovati antivirusom sreće.

Ako u razgovoru koristimo viruse: okrivljavanje, kritiku, prigovor, žaljenje, potkupljivanje (nagradom ili kaznom), prijetnje i kažnjavanje vrlo vjerojatno ćemo narušiti odnose s dragim osobama. Ne smijemo druge raditi robovima kako bi riješili naš problem (nepospremljene igračke problem su onoga kome to smeta).

No, kada u razgovoru koristimo antivirus: ohrabrivanje, podržavanje, vjerovanje, prihvaćanje, slušanje, pregovaranje i poštovanje njegovat ćemo prijateljske odnose sa svojim bližnjima. Ako prijateljski odnosi nastradaju, dolazi do raskola u odnosima bez obzira na to jesu li roditeljski, supružnički ili neki treći. Ako želimo kvalitetne odnose, trebamo se dogovarati, a ne raditi plan za drugoga.Sveta Majka Tereza je rekla kako nam neki ljudi u život ulaze kao blagoslov, a neki kao lekcija. Kontrolirati možemo samo način na koji ćemo mi ući u tuđe živote i kako želimo da nas pamte.

Nikolina Vugdelija