Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Digitalna ploča u vjeronaučnoj nastavi

Digitalna ploča u vjeronaučnoj nastavi

Ovaj članak predstavlja digitalni alat TaskCards kao besplatan, pristupačan i jednostavan primjer digitalne ploče i navodi njezine moguće primjene u vjeronaučnoj nastavi.


O prednostima digitalne ploč

Ploča se smatra klasičnim nastavnim medijem. Svi znaju čemu služi i kako se koristi. No, u usporedbi s analognim pločama, digitalne ploče imaju više funkcija od mogućnosti prijepisa i vizualizacije bilješki. Digitalne ploče omogućuju svestranu i interaktivnu nastavu, dopuštajući nastavnicima da izravno prezentiraju multimedijske sadržaje, poput video zapisa, grafike i interaktivnih vježbi. Također, digitalne ploče omogućuju bolju čitljivost i preglednost za sve učenike u učionici jer mogu prikazati sadržaj u visokoj kvaliteti i promjenjivoj veličini.

Dodatna prednost je mogućnost spremanja i dijeljenja sadržaja, što omogućuje učinkovitu pripremu i praćenje nastave. Time se nudi i mogućnost učenja na daljinu i ostvarivanje suradnji, jer nastavnici i učenici mogu pristupiti ploči s različitih lokacija i raditi zajedno. To promiče fleksibilnost i omogućuje bolju integraciju digitalnih medija u svakodnevnu nastavu. Digitalne ploče mogu pomoći da (vjeronaučna) nastava bude interaktivnija, učinkovitija i privlačnija, a istovremeno ide u korak sa suvremenom inovativnom kulturom poučavanja i učenja u svijetu digitalnosti.

TaskCards kao primjer digitalne ploče

Digitalna ploča ne mora nužno biti pametna ploča (eng. smart board) fiksno postavljena u učionici. Digitalnoj ploči može se pristupiti i preko računala, tableta i pametnog telefona, jer više uređaja može pratiti i raditi istovremeno na njoj.

TaskCards je takva digitalna ploča. Slična je pločama Padlet i Trello, ali je za razliku od tih poznatih predhodnika sukladna s općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Ta intuitivno upotrebljiva digitalna ploča sa svojim brojnim funkcijama, kao što su učitavanje slika i videa, prezentacija ili dokumenata, omogućuje kreativan, suradnički i ujedno strukturirani rad tokom nastave, ali i izvan nje. 

TaskCards očitava se u svakom browseru i nije potrebno skidanje i instaliranje dodatnih programa i aplikacija. Tako je za korištenje te digitalne ploče potreban samo uređaj (npr. računalo, tablet, pametni telefon ili slično) koji je povezan s internetom. 

Za izradu digitalne ploče na TaskCards-u, koju bi trebala napraviti učiteljica ili učitelj, potrebna je besplatna registracija s mail-adresom i lozinkom. Korištenje te napravljene ploče (komentari, lajkovi, preuzimanja), znači rad učenika, ne zahtijeva registraciju, budući da pristup ploči funkcionira dijeljenjem poveznice.

Bitno je napomenuti, da je po prijavljenom računu moguće izraditi samo dvije besplatne ploče. Za nastavnike, zaposlenike i članove obrazovnih ustanova, neprofitnih organizacija, tijela vlasti i udruga moguće je kupiti licencu za neograničen broj ploča za 60€ godišnje. Važno je još jednom napomenuti, kako je TaskCards sukladan s GDPR-om.

Ideje za izradu TaskCards-a za vjeronauk

TaskCards opisuje svoje osnovne funkcije na početnoj stranici ovako:

„TaskCards je online platforma koju nastavnici mogu koristiti za pružanje zadataka i informacija učenicima. […] Stvorite ploču i objavite kartice, tzv. TaskCards na njima. […] Kartica sa zadacima može se sastojati od teksta, slika, poveznica i raznih privitaka.“

TaskCards su privatne ili se mogu dijeliti putem poveznice. Isto tako je moguće je postaviti različite pristupe ili autorizacije za korisnike. Pojedinačni elementi (npr. cijeli stupci ili elementi unutar njih) mogu se postepeno otključati za pojedince ili grupe, što povećava mogućnosti rada unutar nastave.

Isto tako postoje razne mogućnosti dizajna digitalne ploče. Ne mogu se samo boje i pozadine prilagoditi, nego i prikaz može biti po potrebi različit, npr. kao pinboard s fiksnim stupcima; kao karta svijeta, na kojoj se mogu postaviti pribadače na svijet i ispuniti ih materijalima, vezama itd.; kao vremenska traka, na koju se objava može upisat, npr. za prikaz kronoloških procesa; kao blog-format u kojem se postovi jednostavno nižu jedan za drugim ili kao prazna ploča, koja omogućuje slobodno postavljanje kartica, npr. za izradu mentalnih mapa (eng. „mindmap“).

Neke od ideja za upotrebu digitalne ploče u nastavi su:

– Prikupljanje ideja

– Sažetak raznih materijala za učenje

– Izrada digitalnog tjednog ili dnevnog plana

– Online suradnja između učenika

– Decentralizirano, digitalno osiguravanje rezultata

– Dokumentacija i organizacija za projektni rad

– Stvaranje digitalnih tečajeva

Na TaskCards-u su preko polja za pretraživanje dostupne mnoge javne TaskCards-ploče, koje mogu služiti kao inspiracija za vlastitu nastavu. Većinom su ti sadržaji na njemačkom jeziku, jer TaskCards drži svoje servere u Njemačkoj i time je ta stranica u Njemačkoj poznatija nego izvan nje. 

Za kraj slijedi mala zbirka ideja za vjeronauk. Iako su TaskCards-ploče na njemačkom jeziku, moguće je browseru omogućiti prijevod sadržaja stranice na hrvatski jezik: 

– Primjer TaskCards-a za vjeronaučnu nastavu: https://www.taskcards.de/#/board/1d01cbde-42ee-4481-bd6c-c63989898a1b?token=652ea0fa-c5c7-4825-9f21-b5d1b700a685 

– Zbirka ideja i tema za vjeronaučnu nastavu (1. – 4. razreda osnovne škole): https://www.taskcards.de/#/board/a30c465a-873e-461c-b369-362370db65e5/view 

– Zbirka (kratkih) filmova za vjeronaučnu nastavu (1. – 4. razreda osnovne škole): https://www.taskcards.de/#/board/2b3c2855-2943-46ce-a646-928325b48b36/view 

– Zbirka pjesama podijeljena na vjeronaučne teme: https://www.taskcards.de/#/board/16af7347-ec26-468e-a093-34549dd2dae3/view

– Primjer za nastavu s materijalima o crkvenom porezu (3. ili 4. razred srednje škole): https://www.taskcards.de/#/board/86c72a39-f836-423f-9530-097a7700369d/view

– „Da li je Bog na vezi?“ — Prezentacija o učinkovitosti digitalnih medija u katoličkom vjeronauku: https://www.taskcards.de/#/board/e77dae58-f08b-49db-8c0c-05feec1b30e3/view 

– Pregled, informacije i materijali za nastavu o svjetskim religijama:

Budizam: https://www.taskcards.de/#/board/132f0581-3245-4c81-8740-6efecc51981c/view 

Židovstvo: https://www.taskcards.de/#/board/0dfcaf5a-2dad-47b6-ac5e-577006ff2cda/view 

Kršćanstvo: https://www.taskcards.de/#/board/e1d74de4-de0f-41ec-83ec-7833423fe544/view 

Islam: https://www.taskcards.de/#/board/e1cd11dc-4438-4bdd-ac63-fe6d9d55b843/view 

Važno je napomenuti, da previše kartica na digitalnoj ploči mogu postati zbunjujuće. 

Savjeti za uređivanje digitalne ploče: dobro zabilježiti i opisati zadatak, kao i unaprijed postaviti strukturu kroz npr. prazne kartice i naslove. 

Funkcija komentara na svakoj kartici, koja se može koristiti za pitanja i odgovore, na prvi je pogled manje uočljiva. Kako se ne bi dogodilo zanemarivanje pitanja, moguće rješenje je postavljanje posebne kartice samo za pitanja. Dobra priprema digitalne ploče je sve, jer samo s unaprijed danom strukturom i jasno postavljenim zadatkom učenici mogu kvalitetno raditi na digitalnoj ploči, i tako trajno zadržati ishode nastave i učenja.

Klara Pišonić