Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svetom Leopoldu u Zakučac

Usporavajući ritam vlastitog života, napokon sam pronašla vrijeme za bilježenje dojmova s nedavnog posjeta svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu.

Tog dana, osjećala sam se izmoreno od svakodnevnih obaveza i željela sam pobjeći od buke i užurbanosti. Vozeći se prema Omišu, bez određenog plana ili smjera, tražila sam unutarnji mir. I premda u posljednje vrijeme često vozim prema Radmanovim mlinicama, ovog puta to se nije činilo dostatnim. Stoga sam po povratku odlučila skrenuti prema Zakučcu, malenom selu pored Omiša, a nekoć dijelu Poljičke republike. Zakučac je mjesto ponosa, koje slavi svetog Leopolda Mandića, poznatog malenog ispovjednika, podrijetlom Zakučanina. Smatrajući nepoštenim kako se u mjestu Leopoldov djeda Nikole Mandića ne časti njegov unuk, mještani su 1998.g. pokrenuli inicijativu za gradnju svetišta. U njemu su, u živoj stijeni – pećini, koju su komunisti sagradili kao

Ovog puta, kad sam stigla, na platou svetišta vladao je radni ugođaj. Promatrala sam mještane kako se pripremaju za nadolazeću proslavu, osjećajući se kao dio nečeg većeg i dubljeg. Njihova predanost i vjera podsjetili su me na važnost trenutaka tišine i duhovne povezanosti. Nije to samo mjesto molitve, već i simbol koji duboko povezuje lokalno stanovništvo s njihovom poviješću i kulturom.

Svaki posjet Zakučcu pruža priliku za ponovno otkrivanje vlastite vjere i dubljeg razumijevanja duhovnog puta. Napuštajući svetište, osjećala sam duboku zahvalnost što sam imala priliku doživjeti to sveto mjesto na drugačiji način. Nosila sam sa sobom osjećaj mira i povezanosti, znajući da sam pronašla trenutak duhovne obnove usred užurbanosti svakodnevnog života.

I za kraj čini se prikladnim napisati jednu Leopoldovu misao: Svakoga dana, u svakoj prilici, ili si onaj koji ljude približava Bogu ili ih udaljuje od njega, ali ih ne ostavlja onamo gdje su bili.

U tom smislu, nije na odmet napomenuti kako ovogodišnje središnje euharistijsko slavlje 12. svibnja 2024. u 11 sati predvodi bjelovarsko križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

lic. theol. Ivana Grabić