Dobro došli na portal Mreže Riječi

Počela je sezona jagoda, a u Dalmaciji su nekako najpoznatije i najtraženije one iz Vrgorca. Pa, lipi moji, evo vam jedna iskonska priča o tome koja je uloga jagoda u radostima muško-ženskih odnosa!

Budući da su Adam i Eva bili prvi ljudi na svijetu, praktički u božjoj karanteni, za očekivati je bilo da će se prije ili kasnije posvađati. Dakle, ništa novo pod kapom nebeskom ili je ipak to bilo nešto sasvim novo, s obzirom na to da su na svijetu bili jedino i samo njih dvoje. Do tada se nitko nije posvađao ni s kime. 

Kako su dani i godine polako prolazile, a Raj je postajao sve udaljenija i lijepa uspomena, neslaganja su morala isplivati na površinu, prije ili kasnije. I tako, u jednom trenutku, Evi je puknuo film. Bilo joj je svega dosta, tj. dosta tog Adama. Ponašao se kao da je jedini na svijetu. Ljuta, neshvaćena i nesretna, krenula je u potragu za izgubljenim vremenom, tražiti sreću i mir u Zemlji Sunca

Adam je, kao i obično, bio jako iznenađen (gle čuda!) svojom jedninom na svijetu. Onako začuđen, zbunjen i bez one koja drži četiri kantuna kuće, prvi put se u životu ljudski napio i to sam samcat. Prvi povijesni mamurluk uslijedio je Dan poslije. Glavobolja i tuga, nostalgija i depresija. Zapravo, ubijala ga je neka čudna tišina koju prije nikada nije čuo i na koju nije navikao.

Ipak, nakon nekog vremena, shvatio je kako mu nema tko skuhati ručak i ugrijati krevet, kako mu Eva nedostaje i kako on ne more više tako bez nje pa je odlučio krenuti u potragu za njom, bez velikog optimizma, jer je mogla otići na bilo koju stranu svijeta.

Sunce ga je stalno promatralo. Vidjevši ga tužnog i nesretnog, odluči mu pomoći. Kako je Eva već bila poodmakla, Sunce se potrudilo da je malo uspori. 

Na put Evi stavi predivni grm zrelih borovnica, ali Eva, još uvijek ljuta, samo produži dalje. Hm, koliko traje ženska ljutnja? 

Zatim postavi uz put žbun najfinijih malina, ali žena prođe ne trepnuvši. E, sad se i Sunce zamisli. Moralo je smisliti nešto originalno. Smislilo je nešto čega do tada nije bilo na Zemlji. 

Kad je žena ugledala crveno-zeleno polje prepuno predivnih i mirisnih plodova nalik na srce, zastade kao ukopana. Sagnula se, ubrala i pojela prvu jagodu u povijesti ljudskog roda. Izgled, miris i okus jagode smekša joj srce i ljutnja u trenu nestade. Možda je tada nastala ona uzrečica da ljubav ponekad nabolje ulazi kroz stomak

Pitam se, je li Sunce krivo što i dan danas muškarci kupuju ženama darove da se iskupe za svoje gluposti. Je li moglo biti nešto drugo? 

U tom trenu, sjeti se Eva svog Adama i osjeti da joj nedostaje. Ubere jagoda i krene nazad ususret svojoj slabijoj polovici. Ipak su žene bolja polovica, zar ne muškarci? Priznajte! 

Ubrzo su se sreli, a Eva dragome ponudi jagode, a ne jabuku. Uživali su u zajedničkoj poslastici, uhvatili se za ruke i zajedno krenuli doma. 

Eto, dragi moji, sad znate! Kad se naljutite, kupite najbolje jagode i zajedno ih blagujte. Može i sa šlagom kojega tada sigurno nije bilo, ali je možda bilo nečega drugog! Uživajte!

Jerko Župa, dipl. theol.

Share Post