Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Moskovski nadbiskup Pezzi: U Rusiji se slušaju Papine riječi

Moskovski nadbiskup Paolo Pezzi izjavio je za Informativnu agenciju Talijanske biskupske konferencije SIR da mjerodavni u Rusiji slušaju što govori papa Franjo, prenosi u ponedjeljak 31. srpnja 2023. Kathpress.


„U Rusiji je otvoren prostor za Papine riječi. U Rusiji se sluša što Papa govori“, rekao je nadbiskup Pezzi, komentirajući nedjeljni poziv pape Franje na obnovu sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

„Hoće li to osluškivanje imati za posljedicu i odluku, to ne možemo znati“, dodao je. Sigurno je međutim „da u ovom trenutku kao i u prošlosti postoji prostor za otvorenost, kao što je to pokazao i posjet kardinala Zuppija“, ustvrdio je moskovski nadbiskup.

Time je podsjetio na posjet Moskvi kardinala Mattea Zuppija krajem lipnja, u okviru posredničke misije Svete Stolice za promicanje mira u Ukrajini. Kardinal Zuppi sastao se je u Moskvi s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom, s vanjskopolitičkim savjetnikom predsjednika Vladimira Putina Jurijem Ušakovim i ruskom dječjom pravobraniteljicom Marijom Lvova-Belovom.

Nadbiskup Pezzi s oprezom se osvrnuo na trenutno raspoloženje u Moskvi, nakon što su ukrajinske bespilotne letjelice napale središte ruskog glavnog grada.

„Napadi dronovima“, rekao je, „još su više pojačali već nazočni strah, jer jasno je, kad se takvo nešto dogodi onda je sve moguće. Sad je teško reći i definirati na kojoj razini i pod kojim uvjetima. Što se mene tiče, budućnost je u Božjim rukama“, zaključio je moskovski nadbiskup.

Kako je u nedjelju 30. srpnja izvijestila ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na mjesne vlasti i spasilačke službe, u napadu dronom lakše su oštećene dvije uredske zgrade, a ljudskih žrtava nije bilo. Zračna luka Vnukove jugozapadno od Moskve neko je vrijeme bila zatvorena.

Nadbiskup Pezzi je, pozivajući se na lokalne medije, rekao da je u napadu ozlijeđen jedan čuvar.

Post Tags
Share Post