Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Obiteljsko slavljenje Velikog tjedna

Veliki tjedan je svetkovina za osjetila i zato je važno u kući oponašati ritam onoga što se događa u crkvi. U kući se, na primjer, mogu slušati pjesme koje se kroz ovaj tjedan slušaju u crkvi, a djeci se unaprijed mogu objasniti crkveni obredi. Evo nekoliko načina za proslavu najvažnijih dana ovog svetog vremena.


Cvjetnica

Pretvorite palmine grane u umjetnička djela izrađujući od njih palmine križeve. Postoji mnogo tutorijala na internetu. U nekim kulturama diljem svijeta Cvjetnica je dan sjećanja na one koji su preminuli. Tako u znak sjećanja na vaše najmilije možete posjetiti groblje te urediti i cijećem ukrasiti njihove grobove.


Velika srijeda

Velika srijeda je dan kada je Juda izdao Isusa za 30 srebrnjaka. Razgovarajte s djecom o tome na koje sve načine možemo izdati i povrijediti jedni druge i Boga. Zatim razgovarajte o načinima na koje se možemo popraviti i više voljeti jedni druge.

Mnoge obitelji ovaj tjedan boje jaja, a takozvano “Judino jaje” koje nas podsjeća na Judinu veliku izdaju Isusa boji se svim bojama koje tako izmješane jaju daju grozan izgled.


Veliki četvrtak

Na Veliki četvrtak možemo čuti o raznim jelima koja se spominju u Svetom pismu, poput janjetine i kruha. Razmislite o posebnom zajedničkom obiteljskom obroku u duhu tradicije.

Da biste se prisjetili kako je Isus prao noge svojim učenicima, možete prati noge jedni drugima u vlastitoj obitelji. Stolice stavite u krug, a u sredinu lavor s vodom i ručnike. U vodu dodajte mirisna ulja, poput tamjana i balzama. Prigušite svjetla, zapalite svijeće i slušajte neki gregorijanski napjev. Završite ovo zajedničko iskustvo u tišini.


Veliki petak

Veliki petak je mučan i sjetan te ga treba svetkovati jednostavno i svečano. Razmislite o održavanju potpune tišine između podneva i tri sata poslijepodne ili čak do kraja dana. Odreknite se televizije ili drugih ekrana tog dana. Ako niste u mogućnosti otići na misu u župnu crkvu, klanjajte se pred raspelom kod kuće kao obitelj. Ispecite zajedno sirnice ili pripremite tijesto za Veliku subotu ujutro, imajući na umu da smo pozvani na post i nemrs na Veliki petak.


Velika subota

Vazmeno bdijenje jedna je od najljepših liturgija koje slavimo. Pripremite se na to da može potrajati dva ili tri sata. Važno je govoriti o liturgiji unaprijed. Neke obitelji dopuštaju maloj djeci da prisustvuju Vazmenom bdijenju u pidžamama, jer bi mogli zaspati tijekom mise. Druge obitelji donose dječje igračke zajedno s bojankama (na temu Uskrsa) ili pričama. Neki ne odlaze na ovu liturgiju jer je preduga, makar su mi mnogi rekli da upravo njena zamršenost drži dječju pažnju na način koji možda ne očekujemo.

Ako nikako ne možete prisustvovati Uskrsnom bdijenju, razmislite o stvaranju ozračja bdijenja kod kuće, poput paljenja krijesa vani, obnavljanja svojih krsnih zavjeta i prenošenja svjetla s jednog člana obitelji na drugog, bilo svijećama na baterije ili pravim svijećama ako su djeca dovoljno stara.


Uskršnja nedjelja

Uskršnja nedjelja vezana je za radost zbog uskrslog Gospodina i dijeljenje te radosti s drugima. Dok razmišljate o svojoj obitelji, prijateljima ili župnoj zajednici, postoji li netko kome je potrebno malo više radosti? Netko tko je izgubio voljenu osobu? Ili osoba koja se bori s lošim zdravljem, kojoj bi dobro došla iskra radosti? Razmislite o duhovnom prijateljstvu s osobom u potrebi za Uskrs i pronađite načina da joj date do znanja da vam je stalo—spremanjem obroka, slanjem poruka, zajedničkom kavom ili ručkom.

Koje su neke od najboljih ideja, tradicija i praksi koje trebate poštivati u Velikom tjednu?


dr. sc. Angelina Gašpar

Izvorni tekst doszupa na: https://catechistsjourney.loyolapress.com/2023/04/celebrating-holy-week-as-a-family/