Dobro došli na portal Mreže Riječi

Na poziv Uredništva da pišem o obiteljskim temama i to pod naslovom rubrike ‘Oko obiteljskog stola’ pristao sam odmah, s nekom posebnom toplinom oko srca. Je li to zato što se koncept obiteljskog stola, danas, doima pomalo vintage, lijepa uspomena kojoj prijeti zaborav, ili zbog mirisa kuhinje moje bake, majke, nedjeljnih obiteljskih ručkova na kojim su uvijek bili neki prijatelji, kumovi, rođaci?  Možda zbog činjenice kako je supruzi i meni, u ovim ubrzanim vremenima,  važno održavati i njegovati tu ‘romansu’ oko stola u našoj obitelji? O kojem god razlogu se radi, mislim da obiteljski stol zavrjeđuje posebnu pažnju ove, prve kolumne o obitelji, roditeljstvu, odgoju i srodnim temama. 

Kako ja razumijem temu ‘oko obiteljskog stola’ u kontekstu odgoja i roditeljstva? Naime, biti oko obiteljskog stola znači susret, biti prisutan, pripadati, biti zajedno. Biti oko stola znači odnos. A odnosi su ključni, važni i najvažniji za ljudsko zdravlje, kako za fizičko tako i za mentalno, odnosno, psihičko. Odnosi su ključni za dobrobit svakog čovjeka! Rezultati temeljnih znanstvenih istraživanja kontinuirano i ‘uporno’ ukazuju kako su obitelji u kojima se njeguju dobri odnosi, pripadnost, privrženost članova obitelji, kvalitetna komunikacija i zajedništvo…funkcionalnije, zadovoljnije i zdravije. U takvim obiteljima djeca pokazuju manje problema u ponašanju i problema mentalnoga zdravlja, a više samopouzdanja, bolje ocjene, bolje odnose s odraslima i  vršnjacima i još mnoge druge dobrobiti. 

Isto vrijedi i za odnose u odgojno-obrazovnim ustanovama (vrtić, škola, fakultet). U odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima se brine o dobrim odnosima, atmosferi, o tome kako se osjećaju djeca/mladi, roditelji, nastavnici, drugi djelatnici, te u kojima je snažan osjećaj pripadanja, uočava se manje stresa, manje sagorijevanja na poslu, djeca su zdravija, zadovoljnija i uspješnija. 

I zato nemojte na tom stolu zajedništva biti s mobitelima, tabletima, slušalicama, pametnim satovima. Uređaji su OK (u razumnoj mjeri), ali malo kradu trenutke susreta. Odnesu te na drugi kraj svijeta, odvedu te u tuđe živote, ukradu tvoje misli, ponekad i emocije, ukradu tvoj pogled. A susret i život  događaju se ovdje i sada, a ne tamo negdje. Susreti, u punini te riječi i koji nam čine dobro, imaju okus, miris, dodir, dubinu, emociju i duh. Imaju nekog, a ne nešto.  

Snaga odnosa, zajedništva, prisutnosti, pripadanja i privrženosti jedni drugima ključni su za dobrobit čovjeka. I zato ‘lovite’ trenutke oko stola, ‘uzmite’ vrijeme kako biste bili zajedno s obitelji, prijateljima, rođacima…Gledajte se u oči, razgovarajte, šutite (ne predugo, ali i to treba znati u zajedništvu), svađajte se i mirite, tugujte i radujte se, primajte i dijelite… svakako, budite zajedno. 

A o tome kako graditi odnose, kvalitetnije komunicirati i o drugim važnim obiteljskim temama, čitajte u narednim kolumnama u ovoj rubrici. Do sljedećeg čitanja, veliki pozdrav.