Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo: Poduzetnici moraju poslovne modele graditi na kulturi susreta

Papa Franjo primio je 1. lipnja u audijenciju članove Latinskoameričkog poslovnog vijeća i pozvao poduzetnike da se ugledaju na evanđelje kako bi pronašli nadu i smjer u svojim poslovnim nastojanjima, prenosi Vatican News.


Sveti je Otac potaknuo poduzetnike na izgradnju mreže vođene evanđeljem i utemeljene na nadi.

Istaknuo je teme njihove godišnje skupštine, poput migracija, klimatskih promjena i cjelovitog ljudskog razvoja, dodavši da se navedeni problemi osim u njihovim zemljama mogu naći i u ostalim dijelovima svijeta.

Sveti Otac pozdravio je brojne napore i svakodnevne žrtve koje tvrtke podnose kako bi krenule naprijed u ovim vremenima praćenim brojnim krizama. Vaša razmjena ideja može vam pomoći da udružite snage kako biste se zajedno nosili s problemima koji su trenutno zajednički cijeloj ljudskoj obitelji, rekao je Papa.

Kreiranje kulture susreta

Napomenuo je da poslovni model u skladu s kulturom susreta može potisnuti sve „sjene zla“ koje se uvuku na radno mjesto. Vođenje isključivo logikom profita dovodi do ponižavanja i porobljavanja ljudi, istaknuo je Papa. Kultura susreta, nastavio je, izražava potragu za općim dobrom i tako pridonosi raspršivanju sjena.

Papa je pozvao latinskoameričke poduzetnike da ponude trajnu formaciju i obrazovanje za svoje radnike, kako bi se izbjegli sukobi i bol zbog otpuštanja jer svaki radnik predstavlja obitelj s konkretnim financijskim potrebama.

Biti graditelji mreže pomažući jedni drugima

Papa je napomenuo poduzetnicima da se ugledaju na prve Isusove učenike, koji su bili ribari. Rekao je da su naučili kako nadvladati uzburkana mora svog vremena kako bi širili kršćansku poruku.

Služba koju obavljate nije apstraktna, napomenuo je rimski biskup, već je usmjerena na svaku osobu, što čini nužnim zajednički rad, ne gazeći preko ikoga i ne ostavljajući nikoga iza sebe.

Papa Franjo pohvalio je činjenicu što su za mjesto održavanja skupštine izabrali Rim i na taj način dobili priliku da se približe mnogim apostolima pokopanim u Vječnom gradu, uključujući svetog Petra.

Ovdje susrećete tragove brojnih Gospodinovih učenika svih vremena koji su preobrazili svoje okruženje u svjetlu evanđelja nudeći svoje svakodnevno svjedočanstvo, napomenuo je Papa.

Putokaz evanđelja

Zaključno, Papa je rekao da kršćanski poslovni čelnici uživaju u „kompasu“ evanđelja i daru nade. Stoga možete ispravno ploviti, rekao je, uzdajući se da će vas Bog voditi i pratiti na vašem putu, istaknuo je na kraju papa Franjo, a prenosi Vatican News.

Post Tags
Share Post