Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Bl. Stanleyja Rothera: “Pastir ne može pobjeći kada mu je stado u opasnosti” – upoznajte prvog američkog mučenika

28. srpnja prisjećamo se prvog mučenika rođenog u SAD-u, misionara i svećenika, bl. Stanleyja Rothera, koji je život posvetio brizi za svoje stado, napose ono koje mu je bilo povjereno u Gvatemali.


Posvećeni američki svećenik i misionar, blaženi Stanley Rother, bit će zapamćen po svojoj predanosti, požrtvovnosti i jednostavnosti kojom se kao pastir brinuo o povjerenom stadu, najprije u Oklahomi, a zatim u Gvatemali.

Rođen 27. ožujka 1935. u Oklahomi u gradiću Okarcheu, Rother je bio najstariji od četvero djece. Kako navodi službena stranica nadbiskupije Oklahome City, još je od malih nogu ministrirao i pohađao katoličku osnovnu i srednju školu, kada je osjetio poziv na svećeništvo. Taj ga je put odveo u sjemenište u Teksasu i na katoličko sveučilište Mount Saint Mary’s u Marylandu, a zaredio ga je biskup Victor Reed 25. svibnja 1963.

Kao svećenik, najprije je djelovao u župama u saveznoj državi Oklahomi. Samo pet godina kasnije, odlazi u misije u Gvatemalu, u Santiago Atitlán, malo brdovito selo gdje je 13 godina djelovao kao misionar u majanskom domoradočkom plemenu Tz’utujil. Iako se u sjemeništu mučio s latinskim jezikom, bl. Stanley usvojio je ne samo španjolski, službeni jezik Gvatemale, već i plemenski jezik Tz’utujila, na kojem je služio i mise te je čak preveo i Novi zavjet.

Njegov je misionarski život bio jednostavan i skroman – živio je u velikom siromaštvu u jednosobnoj nastambi kao i svi pripadnici Santiago Atitlána. Često bi posjećivao župljane, jeo s njima, pomagao  bolesnicima, poučavao ih poljodjelstvu i gradio im sustav za navodnjavanje. Na lokalnoj bi radijskoj postaji dnevno držao predavanja, a čak je i podučavao matematiku vjernicima.

Župa sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom na svojim stranicama opisuje blaženika kao bjeloputog, uvijek s lulom u ruci, koji je među svojim vjernicima bio omiljen pod imenom Padre Apla’s, što u prijevodu znači “Otac Franjo”, jer mu je puno ime slovilo Stanley Francis Rother.

Za vrijeme boravka u Gvatemali, izbio je građanski rat u kojem je ubijeno na tisuće ljudi. Sukob je bio između vladinih snaga i gerila, a Katolička Crkva je bila usred sukoba zbog njenog naglaska na katehezu i obrazovanje domaćeg stanovništva. Za vrijeme sukoba ubijen je velik broj katolika, a na popisu traženih se nalazilo i ime vlč. Rothera. Zbog sigurnosnih razloga – kako osobnih tako i radi sigurnosti njegovog suradnika, vlč. Rother se 1981. vratio u Oklahomu. Međutim, nije dugo ostao, jer je bio odlučan potpuno posvetiti svoj život za narod koji mu je povjeren, tvrdeći kako “pastir ne može pobjeći kad mu je stado u opasnosti“ te se vratio u Santiago Atitlán u travnju, želeći s njima proslaviti Uskrs.

28. srpnja 1981., negdje iza ponoći, trojica su muškaraca ušli u njegov župni stan i ubili ga. Ta je vijest šokirala svijet, a mučenikovo je tijelo otpremljeno u Oklahomu te je 3. kolovoza pokopan. Do ovog dana nitko nije kažnjen zbog njegove smrti. U Gvatemali je te godine umoreno još desetero svećenika.

Mještani Santiago Atitlána tugovali zbog smrti svog pastira i prijatelja te su zamolili da njegovo srce ostane u Gvatemali. Ono se dan danas nalazi pod oltarom crkve u Santiagu.

Kauza za kanonizaciju vlč. Rothera otvorena je 2007., a papa Franjo je službeno proglasio vlč. Rothera mučenikom 1. prosinca 2016, a blaženim 23. rujna 2017. Time je Stanley Rother postao prvi mučenik rođen u SAD-u i prvi američki svećenik koji je proglašen blaženim.

Svake godine 28. srpnja nadbiskupija u Oklahoma Cityju, biskupije u Tulsi i Little Rocku te župe u Gvatemali slave spomendan bl. Stanleyja Rothera.

Nadbiskupija Oklahome City napravila je i dokumentarac o njegovom životu, koji možete pogledati ovdje:

Post Tags
Share Post