Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Prvi Hod za život u Kninu: Iznimna svjedočanstva onih koji na ‘prvoj crti’ štite život

Knin je danas po prvi puta domaćin Hoda za život, obitelj i Hrvatsku. Nekoliko stotina Knjinana okupilo se kako bi rekli DA životu od začeća do prirodne smrti. U Kninu smo mogli čuti i snažna svjedočanstva.


Hrvatski kraljevski grad Knin, simbol pobjede u Domovinskom ratu, ove je godine po prvi puta domaćin Hoda za život uz još 11 hrvatskih gradova. Sudionici Hoda za život počeli su se okupljati ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta i oko 10 sati krenuli u Hod za život uz zvukove pjesme ‘Lijepa li si’.

Oko 10.30 povorka od nekoliko stotina Kninjana je stigla na odredište na Trg Ante Starčevića. Nakon snažnih svjedočenja i govora koje možete pročitati u nastavku, okupljeni su se nastavili družiti uz glazbeni program.

”Ovom prigodom želim posebno zahvaliti svim našim hrvatskim braniteljima, koji su nam boreći se za slobodu naše Domovine, posebice u zimu 1994. godine, pokazali što znači biti ustrajan u ljubavi prema Domovini i biti ustrajan u istini! A istina je bila imperativ tada, kao što je imperativ i danas! Zahvaljujući žrtvi naših hrvatskih dragovoljaca i branitelja, mi danas možemo biti ovdje, u slobodnoj i demokratskoj zemlji. Sa istinom koja i nas danas obvezuje i koju moramo reći – svaki život je važan!

Deseci tisuća ljudi i ove su godine okupljeni u ovom snažnom pokretu, kako bi iskazali ljubav prema životu, ljubav prema obitelji i našoj jedinoj Domovini – Hrvatskoj! Ove godine i mi u Kninu, imamo priliku jasno i beskompromisno stati u zaštitu svakog ljudskog života – onog nerođenog i onog rođenog!” istaknula je Marina Žulj, članica organizacijskog tima Hoda za život u Kninu.

Jurković: Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života! 

Koordinator Hoda za život Knin, Domagoj Jurković, otac, suprug, diplomirani teolog te profesor u srednjoj školi istaknuo je kako istina o kojoj će govoriti ”nije ona koja neumoljivo kori, nego ona koja srdačno ljubi”.

”Svatko od vas koji ovo slušate, u trenutku začeća, počeo je vaš život i postali ste novo autentično ljudsko biće. Autentični ste. Posjedujete vlastiti genetski kod, često drugačiju krvnu grupu od majke… Živjeli ste u njoj, ali vaše stanice bile su samo vaše, odvojene od majčinih… Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubav i zaštitu. Već od 18. dana imali smo srce koje kuca, od 8. tjedna svi organi su formirani, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta! Tužna je činjenica da prilikom pobačaja, dijete osjeća bol! Ove činjenice nam objašnjavaju da svako nerođeno ljudsko biće uistinu jest jedno od nas, no kako bismo se trebali ponašati prema tom nerođenom ljudskom biću?

Koja je to naša dužnost prema svim ljudskim bićima, posebno onima malenima koji ne mogu sebe zastupati? Koja je to naša dužnost prema svim odraslim ljudskim bićima? Želimo li da nam djedovi i bake žive u strahu od egzistencije zbog lošeg demografskog sustava? Želimo li da nam majke, pogotovo one samohrane, budu zakinute zbog nedostatka fleksibilnosti njihovog radnog vremena ili obitelji, koje nemaju mogućnost društvenog i ekonomskog napretka zbog manjka radnih mjesta i politike koja zanemaruje običnog čovjeka?”, istaknuo je.

Post Tags
Share Post