Dobro došli na portal Mreže Riječi

Radosna vijest koliko li je dragocjena! Radosna vijest – temeljna je odrednica vjere. Radosna je vijest u početku svih početaka. Radost stvaranja svega, vidljivoga i nevidljivoga, svijeta i čovjeka. Radost Gospodnja u stvaranju onoga što je dobro. I zato, kad spozna i osjeti gdje mu
je temelj i izvor, od radosti kliče ne samo čovjek, nego i nebo i zemlja. Radost je plod dioništva na Božjem spasenju.


Radujem se, u Gospodinu, radujem! I klikće duh moj u Bogu mome spasitelju. Tako pjeva Blažena Djevica Marija u svojemu hvalospjevu Veliča duša moja Gospodina. Zajedno s njom Gospodinu se raduju svi koji su dionici milosti spasenja.


Radost se iskazuje, očituje, i dok se dijeli umnaža se. Radost ne može ostati zatvorena, izlazi van, na svjetlo da bi u njoj mogli imati udjela svi bliski i dragi. Siguran sam da smo to više puta u životu osjetili. A vjerujem i na osobit način proteklih dana.


Sveto pismo veli da se i Bog raduje. Bog želi podijeliti svoju radost. Nudi je svima. Dolazi na svijet da bi tu radost podijelio s nama. Utjelovljuje se, postaje čovjekom i donosi nam radost spasenja. Evanđelje Isusa Krista – to je radosna vijest da nikakve sile tame neće svladati svjetlo, da je na Božjoj strani istina i pravda, da je unatoč svemu zlu ovoga svijeta, pa čak unatoč i samoj smrti – pobjeda Božja!


Ima trenutaka kada je radost nezaustavljiva. Možemo samo zamisliti Gospinu radost na dan Isusova uskrsnuća. Kad je u tu radost utopljena sva tuga i bol, nestale su kao da ih nikada nije bilo. Radost liječi, to dobro znamo. Ne znam kako ovaj dar slobode nevinih doživljavate vi, ali ja u svemu ovome što smo prošlih dana proživjeli zaista vidim prst Božji. Dakako,
preko ljudi, ali svakako prst Božji. S Božje strane došlo je ono što su zli ljudi po svaku cijenu htjeli spriječiti.


I onda, bez ikakve osvete i mržnje – riječi mira! Radost koja nosi mir – pravi je blagoslov. Bože, neka nam ova radost slobode, koju smo tako željno čekali i za koju smo molili, bude na blagoslov – na osvješćivanje i novi početak. S tobom – i na koljenima pred tvojim svjedocima, pred blaženim Alojzijem, zajedno s Majkom Marijom.

Tekst je preuzet uz dopuštenje autora iz djela “Mrvice s tvoga stola”, CUS, 2017.