Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveta Stolica u UN-u: Učiniti sve za mir u Ukrajini i sigurnost civila

Nadbiskup Gabriele Caccia, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, govorio je 18. srpnja na 88. zasjedanju Opće skupštine, na kojemu se razgovaralo o stanju na privremeno okupiranim područjima Ukrajine, te ponovio poticaj pape Franje da se učini sve moguće kako bi se okončao taj rat; neka se prognanicima i dalje pruža pomoć dok se čeka siguran, dragovoljan i dostojan povratak njihovim kućama, piše Vatican News.


Sveta je Stolica i dalje ozbiljno zabrinuta zbog krvavoga rata u Ukrajini – istaknuo je nadbiskup Gabriele Caccia, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, govoreći 18. srpnja na 88. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, na kojemu se razgovaralo o stanju na privremeno okupiranim područjima te zemlje. Pritom je ponovno uputio apel za prekid vatre i pokretanje pregovora za pravedan i trajan mir.

Učiniti sve moguće kako bi rat završio

Vatikanski je diplomat, osim toga, ponovio poticaj pape Franje koji je uputio u podnevnom nagovoru 2. listopada, i to svim međunarodnim protagonistima i političkim vođama naroda da učine sve moguće kako bi se zaustavio taj rat. Podsjetio je također kako je Papa u svom govoru izaslanstvu Ekumenskoga carigradskog patrijarhata, 30. lipnja, sadašnji rat u Ukrajini nazvao pravom katastrofom, kao što su i svi drugi ratovi.

Valja povećati zauzimanje za ponovno spajanje obitelji

Nadbiskup Caccia je izrazio zahvalnost Svete Stolice državama koje su ugostile i poduprle izbjeglice, tražeći da prognanici nastave primati humanitarnu potporu sve dok se ne budu mogli sigurno, dragovoljno i dostojanstveno vratiti u svoj dom. Sveta Stolica nas potiče da ne štedimo napore kako bismo omogućili brzo ponovno ujedinjenje svih obitelji razdvojenih sadašnjim nasiljem u Ukrajini, osiguravajući da se poštuju najviši interesi djece – napomenuo je stalni promatrač.

Neka međunarodna zajednica radi za mir

Ponovno citirajući govor pape Franje od 30. lipnja, nadbiskup Caccia je dodao da se, suočena s takvim patnjama, međunarodna zajednica ne smije pomiriti s ratom, nego treba zajedno raditi za mir. U tom je smislu spomenuo misije usmjerene na slušanje i identificiranje humanitarnih gestā koje mogu povesti na put mira, a koje je Papa povjerio kardinalu Matteu Zuppiju.

Iskoristiti sva diplomatska sredstva kako bi se osigurala humanitarna pomoć

Sveta Stolica potiče sve strane da podupru humanitarne napore kako bi se ublažile strašne patnje prouzročene tim nenormalnim ratom – rekao je stalni promatrač Svete Stolice te istaknuo da je hitno potrebno, kao što je papa Franjo rekao još 2. listopada prošle godine, da se upotrijebe sva diplomatska sredstva, također ona koja možda do sada nisu upotrijebljena, kako bi se prekinula ta strašna tragedija, piše Vatican News.

Post Tags
Share Post