Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Sveti Blaž (Vlaho)

Grad ga je izabrao za svog zaštitnika ”Republike svetoga Vlaha” i već 1000 godina stoji pod njegovom zaštitom. Dubrovčani svake godine najsvečanije slave svoga zaštitnika, a u procesiji biskup nosi svetčevu glavu koju pobožni vjernici sa strahopoštovanjem ljube.


Na današnji dan svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika. Prema predaji, svojim je blagoslovom spasio dječaka kojem je u grlu zapela riblja kost.

Sveti Blaž ili Vlaho, biskup i mučenik, jedan od četrnaest svetih pomoćnika. Rodio se u III. stoljeću u Armeniji. Potječe iz grada Sebaste u Armeniji (danas Sivas u Turskoj). Od ranog djetinjstva i mladosti krenuo je za Kristom i napustio sve radosti i užitke ovoga svijeta. Ugledan i obrazovan čovjek, liječnik, pomagao je s radošću u srcu siromasima i nevoljnicima, u kojima je gledao i susretao Isusa. Prema legendama, čudima je ozdravljao i ljude i divlje životinje, koje su same dolazile po pomoć u njegovu samotnu špilju na planini Argaeos (Erciyes).

Slušali su ga i donosili mu hranu vukovi, lavovi i medvjedi. Svojim dobročinstvima postao je omiljen među narodom, pa su ga izabrali za biskupa Sebaste. Za vrijeme cara Licinija buknuo je na Istoku strašan progon kršćana, koji je predvodio Agrikolaus, rimski upravitelj Kapadokije. Prvi su na udaru bili duhovni pastiri. Blaž je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Svećenici i vjernici nagovorili su ga da se pred zlotvorima skloni u goru, ali ipak je 308. pronađen, uhićen i podvrgnut strašnim mukama. Tukli su ga, pokušali ga utopiti, čupali mu kožu željeznim grebenalima za ovčju vunu, ali on se nije odrekao vjere u Krista. I u tamnici je ozdravljao druge zatvorenike. Sveti biskup hrabro je podnio sve muke i nije se dao ičim zastrašiti. Krvnik mu je godine 317. odrubio glavu.

Njegove relikvije donesene su prema predaji u Dubrovnik 972., a na njegov dan već 1191. pribjeglice su dobivale azil (Sloboda svetog Vlaha).

Blagdan svetog Vlaha službeno se svetkuje od XIII. stoljeća, a prvi sačuvani opis službenih svečanosti toga dana dao je pedagog i humanist Filip de Diversis (XV. stoljeće).

Grad Dubrovnik izabrao ga je za svog zaštitnika ”Republike svetoga Vlaha” i već 1000 godina stoji pod njegovom zaštitom. Dubrovčani svake godine najsvečanije slave svoga zaštitnika, a u procesiji biskup nosi svetčevu glavu koju pobožni vjernici sa strahopoštovanjem ljube. Dubrovnik i sv. Vlaho, kako Dubrovčani nazivaju sv. Blaža, nerazdruživi su. Lik sv. Vlahe s Dubrovnikom u ruci utisnut je u gradske zidine, a pozlaćeni kip iz XV. stoljeća čuva se u crkvi svetog Vlaha, prekrasnoj baroknoj građevini iz XVIII. stoljeća.
 

Izvor: Laudato

Post Tags
Share Post