Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Evo kako je sinoć bilo na Klanjanju sa solinskim mučenicima u amfiteatru

„Ovaj amfiteatar je mjesto gdje su naši preci svjedočili svoju vjeru, i večeras smo ovdje kako bismo se prisjetili njihove žrtve i nastavili njihovu tradiciju slavljenja Gospodina,“ poručio je okupljenima don Roko Kaštelan.


Povijesni solinski amfiteatar bio je sinoć ispunjen molitvom, pjesmom i zajedništvom.

Uzrok je euharistijsko klanjanje kojeg je, uz odobrenje Splitsko-makarske nadbiskupije i nadbiskupa Zdenka Križića, organizirao don Roko Kaštelan, kapelan župe Gospe od Otoka u Solinu.

Ovaj događaj bio je poseban ne samo zbog svoje duhovne vrijednosti, već i zbog lokacije koja nosi duboku povijesnu i vjersku simboliku. U solinskom amfiteatru, gdje su nekada davno kršćani žrtvovali svoje živote za vjeru u Gospodina, sinoć su se ponovno uzdigli glasovi molitve i slave. Prisutni su se prisjetili mučeništva i svjedočanstva vjere ranih kršćana, stvarajući poveznicu između prošlosti i sadašnjosti, između mučenika i današnjih vjernika.

Molitveni susret je animirao poznati sastav duhovne glazbe Papa band, koji je svojim izvedbama dodatno doprinio svečanom i emotivnom ozračju. Njihove pjesme slavljenja i zahvalnosti ispunile su prostor amfiteatra, povezujući srca svih prisutnih u zajedničkoj molitvi i pjesmi.

Don Roko Kaštelan izrazio je zahvalnost nadbiskupu Križiću i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na podršci, kao i svim vjernicima koji su se okupili.

„Ovaj amfiteatar je mjesto gdje su naši preci svjedočili svoju vjeru, i večeras smo ovdje kako bismo se prisjetili njihove žrtve i nastavili njihovu tradiciju slavljenja Gospodina,“ rekao je don Roko tijekom svog obraćanja.

Don Roko se posebno zahvalio Gradu Solinu i Arheološkom muzeju Split na njihovoj suradnji i podršci u organizaciji ovog molitvenog susreta. „Bez vaše pomoći, ovakva večer ne bi bila moguća. Hvala vam što ste prepoznali važnost ovakvih događaja i što ste nam omogućili da se ovdje okupimo,“ dodao je don Roko.

Zatim je don Roko predvodio molitvu solinskih mučenika, čiji su glasovi vjekovima odzvanjali ovim svetim prostorom:

“Bože, izvore svake milosti i snage, zahvaljujemo ti na našoj vjeri i na hrabrosti naših predaka. Po njihovom primjeru, daj nam snage da i mi budemo svjedoci tvoje ljubavi i milosrđa. Neka njihova žrtva bude naš nadahnuće, a njihova vjera naša vodilja. Učini nas dostojnim nasljednicima njihovih djela i vjernim sljedbenicima tvoje riječi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.”

Klanjanje u solinskom amfiteatru bilo je znak jedinstva i snage vjere, a sudionici su kući otišli ispunjeni duhovnom snagom i inspiracijom. Ovaj događaj je još jednom pokazao koliko je važna zajednička molitva i slavljenje te koliko je duboko ukorijenjena vjera u srcima vjernika Solina i šire.

Nadamo se da je ovo početak jedne lijepe tradicije na kojoj će se okupljati svi koji su otvorenog srca prema Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ovaj molitveni susret ostavio je dubok dojam na sve prisutne, podsjećajući ih na vječnost vjere i snagu zajedništva u Gospodinu.

Izvor: Bitno.net / Foto: Ivan Gudić

Post Tags
Share Post