Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Vatikan u četvrtak predstavlja dokument o ulozi pape

Radi se o studijskiom dokumentu koji po prvi put sažima odgovore na encikliku Ut unum sint sv. Ivana Pavla II. iz 1995. godine.


Dikasterij za promicanje jedinstva kršćana će u četvrtak 13. lipnja 2024. na konferenciji za medije predstaviti dokument „Rimski biskup. Primat i sinodalnost u ekumenskim dijalozima i odgovorima na encikliku ‚Ut unum sint‘“ (Il Vescovo di Roma. Primato e sinodalità nei dialoghi ecumenici e nelle risposte all’enciclica „Ut unum sint“).

Kako se navodi u najavi Tiskovnog ureda Svete Stolice, „Rimski biskup“ je studijski dokument odobren od pape Franje, koji po prvi put sažima odgovore na encikliku Ut unum sint sv. Ivana Pavla II. iz 1995. godine, te ekumenske dijaloge o pitanju primata i sinodalnosti.

Papa Ivan Pavao II. bio je pozvao druge Crkve da u „bratskom i strpljivom dijalogu“ s Rimom traže načine da papinsku službu shvate kao „službu milosrđa“ za sve Crkve. To je rezultiralo pokretanjem povjerenstava za dijalog s nekoliko njih čiji će rezultati biti predstavljeni u novom dokumentu.

Projekt je dodatno potaknuo papa Franjo koji se je od početka pontifikata predstavljao prvenstveno kao rimski biskup. Na njegov zahtjev mu je u ovogodišnjem Papinskom godišnjaku vraćen i povijesni naslov „patrijarh Zapada“ koji je iz uporabe bio uklonio njegov prethodnik Benedikt XVI. Sveti Otac je također u središte stavio temu sinodalnosti u Crkvi u kojoj biskupi, teolozi i laici trebaju doprinositi savjetima o temeljnim crkvenim pitanjima.

Dokument na kraju donosi i prijedlog dikasterija koji utvrđuje najznačajnije prijedloge za obnovljeni oblik službe jedinstva rimskog biskupa „priznat od jednih i od drugih“, tj. od Katoličke i drugih Crkvi.

Na konferenciji će sudjelovati prefekt Dikasterija kardinal Kurt Koch i generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech, a putem videoveze predstavnik Armenske apostolske Crkve pri Svetoj Stolici nadbiskup Khajag Barsamian i ravnatelj Anglikanskog centra u Rimu i osobni predstavnik canterburyjskog nadbiskupa pri Svetoj Stolici Ian Ernest, objavila je Družina.

Izvor: IKA / Bitno.net

Post Tags
Share Post