Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Zabrinutost zbog planirane reforme EU zakona o azilu

Organizacije „Diakonie Deutschland“ i „Brot für die Welt“ zabrinute su zbog rasprave o reformi europskog prava glede izbjeglica. Pravo na azil u Europskoj uniji ne bi se smjelo potkopavati s ciljem onemogućavanja poštenih postupaka azila, izvijestio je 6. lipnja Vatican News.


Obje su organizacije zajednički uputile ovo upozorenje njemačkoj saveznoj vladi ususret sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije 8. lipnja u Luksemburgu. Aktualni pregovori predviđaju posebno pooštravanje procedura na vanjskim granicama Europske unije. Postoji opasnost od masovnog odbijanja onih koji traže zaštitu u trećim zemljama i širenja mogućnosti za određene postupke na granicama koje bi ograničavale prava, pa čak i zatvaranjem maloljetnika.

Prijeti masovno odbijanje azilanata

Dagmar Pruin, predsjednica „Brot für die Welt“ („Kruh za svijet“), poziva na jasan signal za zaštitu tražitelja azila umjesto da ih u budućnosti tretiramo kao kriminalce. „Nisu zemlje Europske unije te koje primaju većinu onih koji traže zaštitu diljem svijeta, već su to zemlje globalnog juga. Reforma nije samo skandal glede ljudskih prava, već i kobni signal tim zemljama: zašto bi i dalje davale zaštitu kad Europska unija, koja opetovano inzistira na poštivanju ljudskih prava, i sama nastavlja ograničavati prava izbjeglica?“

Reforma, među ostalim, predviđa proširenje takozvane „regulacije sigurne treće zemlje“. „Kao rezultat toga, rijetko tko može podnijeti zahtjev za azil unutar Europske unije, budući da se spominje moguća zaštita u zemljama kao što su Tunis, Niger ili Turska“, istaknula je Pruin. „Planovi o kojima se trenutačno raspravlja predviđaju da oni kojima je potrebna zaštita nikada ne moraju ući u ‘sigurnu treću zemlju’ u koju će biti deportirani. Na taj bi način države EU-a mogle slijediti primjer Velike Britanije, koja traži od azilanata svih nacionalnosti da lete u Ruandu. Mora postojati jasno odbacivanje ovog modela u Europskoj uniji!“, potvrdila je predsjednica Brot für die Welt.

Zar ljudska prava više nisu važna?

Predsjednik „Diakonie Deutschland“ teolog Ulrich Lilie poziva na poštene postupke i pravednu raspodjelu onih koji traže zaštitu u Europskoj uniji: „Ne smije biti europskog kompromisa po svaku cijenu i odstupanja od temeljnih pozicija ljudskih prava na kojima je utemeljena europska zajednica. Oni koji bi patili od restriktivne reforme europskog sustava azila ljudi su kojima je hitno potrebna naša zaštita i pomoć. Potrebni su nam pošteni i pažljivi postupci azila, pošten sustav raspodjele i olakšice za države s vanjskim granicama EU-a.“

Temeljna reforma dablinskog sustava, koju udruge i organizacije za pomoć izbjeglicama zahtijevaju već duže vrijeme, trenutno nije predviđena u reformskom procesu, žali se predsjednik Diakonie. Naprotiv, postrožit će se načelo prvog ulaska.

Dvoje predstavnika stoga apeliraju na njemačku saveznu vladu da iskoristi svoju težinu u Europskom vijeću i suzdrži se od reforme koja bi imala razorne posljedice za europsku zaštitu izbjeglica u godinama koje dolaze. Planiranom reformom EU ne stvara red, već nastavlja bespravnost i osiromašenje onih koji traže zaštitu u EU. „Sve dok ne postoji zajedničko opredjeljenje za zaštitu izbjeglica i humani prihvat u EU, ne smiju se donositi nikakve reforme koje legaliziraju sadašnje stanje“, pišu dvoje predsjednika. Prema Pruin i Lilie, mora se potaknuti poštivanje postojećih zakona o azilu.

Post Tags
Share Post