Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Papa Franjo obiteljima poljskih rudara: U tami je Bog uz nas

Papa Franjo se bez unaprijed pripremljenoga govora obratio obiteljima rudara koji su poginuli u dva rudnika ugljena 20. i 23. travnja 2022. u Poljskoj. Skupini od oko 80 osoba prisutnih danas prijepodne u dvorani konzistorija u Vatikanu, Papa je očitovao sudjelovanje u njihovoj žalosti s nekoliko riječi:

Hvala vam na posjetu! Pred vama, ne znam što bih rekao. Šutnja je suosjećajna. Izgubiti muža, oca, u takvoj nesreći, strašno je. Također činjenica da su neki tamo zatrpani, u rudnicima… Ne želim govoriti riječi, samo vam reći da sam vam blizu, tako blizu, bliskošću svojega srca, i molim s vama u toj tako teškoj i ružnoj situaciji

I ljutnja je molitva

U takvim situacijama može se pojaviti sumnja, može nam se učiniti da Bog ne čuje našu molitvu – rekao je Papa te dodao:

Postoji šutnja preminulih i šutnja Božja, a ta nas šutnja katkada ljuti. Ne bojte se; ta je ljutnja molitva. To je jedno od onih „zašto?“ koje u takvim situacijama stalno ponavljamo. Odgovor je: „U tami je Gospodin uz nas. Ne znamo kako, ali blizu nam je“.

Molitva i blagoslov, potom osobni pozdrav

Papa Franjo je stoga potaknuo obitelji na trenutak molitve, u tišini, kojoj se i sâm pridružio. Potom im je udijelio svoj blagoslov te osobno pozdravio sve sudionike susreta, svakog posebno.

Obitelji koje je danas primio Sveti Otac tuguju zbog gubitka članova svojih obitelji u dvjema nesrećama koje su se dogodile u istom tjednu, 20. i 23. travnja prošle godine, na dva mjesta u Poljskoj. U prvoj je došlo do eksplozije u pogonu za vađenje ugljena u Pnioweku, u kojoj je pet rudara poginulo, a sedam nestalo. Druga se nesreća dogodila u Zofiowki, na jugu zemlje, nakon koje se još uvijek najmanje deset radnika ubraja među nestale. Oba pogona pripadaju istoj tvrtki, rudarskom društvu Jsw.

Post Tags
Share Post