Dobro došli na portal Mreže Riječi

Kako nedostatak duhovnog rasta može dovesti do duhovnog pada

Ako ne težimo Božjoj blizini, izgledno je da ćemo se od Njega udaljiti.

Dojam da smo zadovoljni svojim duhovnim životom i da ne osjećamo potrebu za rastom u našem odnosu s Bogom može nam se činit vrlo primamljivim.

Međutim, prema riječima pape Benedikta XVI., ako ne idemo naprijed, neizbježno ćemo nazadovati.

Svoja razmišljanja iznosi u korizmenoj poruci (2012.), objašnjavajući kako Crkva nastavlja rasti u punoj “zrelosti”.

Vrijeme koje nam je dano u ovom životu dragocjeno je za razlučivanje i vršenje dobrih djela u ljubavi Božjoj. Na taj način sama Crkva neprestano raste prema punoj Kristovoj zrelosti (usp. Ef 4,13). Toj dinamičnoj perspektivi rasta doprinosi naša predanost da potičemo jedni druge u ostvarenju punine ljubavi i dobrih djela.

Za Benedikta XVI. ključno je uvijek težiti savršenstvu, čak i ako ga ne možemo u potpunosti postići u ovom životu. Smatrao je da je važno uvijek ići naprijed i rasti u duhovnom životu.

Duhovni učitelji nas podsjećaju da u životu vjere, oni koji ne napreduju neizbježno nazaduju. Draga braćo i sestre, prihvatimo pravovremen poziv, danas kao i uvijek, da težimo „visokom standardu običnog kršćanskog života“ (Novo Millennio Ineunte, 31). Mudrost Crkve u priznavanju i proglašenju određenih istaknutih kršćana blaženima i svetima također ima za cilj potaknuti druge da oponašaju njihove kreposti.

Iako možda nikada nećemo postati kanonizirani sveci nakon smrti, svi smo pozvani težiti svetosti u našim  životnim prilikama.

Možda nije lako i možda nikada ne postignemo savršenstvo u ovom životu, ali važan dio tog pothvata je nastojanje, stalna želja da volimo Boga svakim danom sve više i više.dr. sc. Angelina Gašpar

Izvorni tekst: https://aleteia.org/2023/02/24/how-a-lack-of-progress-in-the-spiritual-life-can-lead-to-regression

Fotografija: Ante Vučković