Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Svakodnevni izazovi ravnatelja škole

U iščekivanju novog Zakona o odgoju i obrazovanju koji se planira donijeti najkasnije do kraja trećeg kvartala ove kalendarske godine, moram istaknuti da se pozicija ravnatelja školske ustanove neće puno promijeniti. Dok o novom Zakonu možemo progovoriti nekom drugom prilikom, želio bih se osvrnuti na ulogu ravnatelja u osnovnoškolskom obrazovanju koja je iznimno bitna  – kako za kolektiv tako i za učenike. Ravnatelj je taj koji oblikuje školu u kojoj radi, formirajući pri tome njezinu prepoznatljivost i identitet.  Od njega se očekuje da bude čvrsta točka koja će poticati, su(poticati) i su(provoditi) sve ono što je zamišljeno, bez obzira na izazovnost i zahtjevnost svoga posla.  Jedno je sigurno, a to je da se nitko ne rađa kao ravnatelj. Upravo zbog toga nužno je ravnateljima omogućiti kontinuirani stručni napredak u vidu čestih stručnih skupova. Njegova uloga obuhvaća različita područja poput vodstva, procjenu pri zapošljavanju kadra, poznavanje ekonomskih procesa, vrednovanje pedagoških normativa i mnoga druga područja. 

Dobar ravnatelj je u najmanju ruku uravnotežen u svim ulogama koje su mu zakonski dodijeljene te naporno radi da bi ostvario sve svoje ciljeve. Mnogo je pozadinskog posla koji upravo on mora izorganizirati i odraditi kao pripremu za rješavanje određenih izazova. Ovaj posao često ostaje nevidljiv velikoj većini djelatnika te kao takav predstavlja najzahtjevniji dio posla. Iz osobnog iskustva mogu reći kako izvedbu i ostvarenje spomenutih procesa nije moguće realizirati bez sinergije između Osnivača i kolektiva. Ravnateljska uloga u njima je posrednička (ili domaćinska) te teži prema usuglašavanju zahtjeva i mogućnosti među sudionicima, a na koristi krajnjih korisnika – djece. 

U dnevnoj rutini ravnatelj je taj koji treba biti vidljiv i ne može priuštiti sebi skrivanje iza zatvorenih vrata (ili tajnika). On je taj koji treba biti primjer kolegama u obavljanju povjerenih dužnosti i obaveza ili biti prvi među jednakima (primus inter pares).  Premda se nalazi na čelu donošenja hodograma rada školske ustanove pozvan je uvažiti savjete, primjedbe i ideje svojih kolega kako bi cijeli nastavni proces tekao sukladno propisanim normama te na zadovoljstvo svih onih koji su uključeni u njega. Pri rješavanju problema on  treba biti miran i strpljiv. O važnosti istoga svjedočili smo zadnjih par godina pri suočavanju s pandemijom uzrokovanom širenjem virusa COVID 19. Ova ugroza omogućila je mnogim ravnateljima da se istaknu u vođenju svojih ustanova pod izvanrednim okolnostima. U naizgled paničnoj i konfuznoj situaciji, ravnatelji su sa svojim djelatnicima polučili odličan rezultat i po tko zna koji put pokazali da nisu tromi dio sustava nego da su najvrjedniji i najbitniji dio sustava odgoja i obrazovanja. 

Post Tags
Share Post