Dobro došli na portal Mreže Riječi

40 dana bez skrolanja – smjernice za digitalni minimalizam u korizmi 

Dok odbrojavamo posljednje dane uoči korizme pred nas se otvara prilika za dublju introspekciju i povezivanje s Bogom u ovom liturgijski jakom vremenu. Tradicionalno, korizmeno vrijeme obilježeno je uzdržavanjem, pokorom i promišljanjem o velikim otajstvima kršćanske vjere – muci, smrti i uskrsnuću Gospodina našega Isusa Krista. Većina nas ovu će se korizmu odreći nekih stvari bez kojih „ne mogu  živjeti“ ili odabrati postiti određene dane u tjednu. No, jesmo li razmišljali o tome da krenemo putem digitalnog minimalizma u narednih 40 dana?

Živimo u vremenu gdje smo neprestano okruženi digitalnim svijetom, a ekran je postao naš stalni životni suputnik. Unatoč prednostima koje tehnologija pruža, ponekad zaboravimo koliko je važno povremeno odvojiti se od nje. U tim rijetkim trenutcima digitalne izolacije pozvani smo okrenuti svoje fizičke oči i oči svoje duše prema onome što nas duhovno izgrađuje. Da koristimo Bibliju ili duhovne knjige na način na koji koristimo pametne telefone vjerujem da bi naša duša bila značajnije ispunjena, a duhovni život i naši odnosi s drugima ljudima i Bogom na zavidno većoj razini. Možda je upravo digitalni minimalizam prvi korak na putu prema uspostavi plodonosnijeg odnosa s Bogom.

Put digitalnog minimalizma ne znači nužno da moramo izbrisati aplikacije društvenih mreža s naših uređaja ili spremiti mobitele u tamno i nedostupno mjesto – već ograničiti vrijeme koje u danu posvetimo istima. Vrijeme koje izgubimo u beskrajnom skrolanju ili drugoj zaglušujućoj digitalnoj buci možemo vremenski ograničiti kroz aplikacije poput: StayFree, Rescue Time ili Freedom. Navedene aplikacije omogućavaju nam da ograničimo vrijeme koje provedemo na mobilnom uređaju, na pojedinim aplikacijama ili nam ograničavaju pristup određenim internetskim stranicama gdje obično gubimo vrijeme. Oni koji se protiv digitalne buke ne žele boriti instaliranjem novih aplikacija mogu jednostavno donijeti odluku da ne koristite mobilne uređaje iza određenog sata/vremena. U oba slučaja nužno je oslobođeno vrijeme posvetiti nečemu produktivnom i korisnom kako bi stečene negativne navike zamijenili onim koje su pozitivne i izgrađujuće.

Kao alternativu korizmenom digitalnom odricanju predložio bi dvije aplikacije koje nam mogu pomoći rastu u vjeri ove korizme: Nova Eva i Hallow. Na obje aplikacije možemo pronaći bogat duhovan sadržaj koji ide dalje od dnevnih čitanja i molitve časoslova. Nažalost, dio sadržaja aplikacija Hallow zahtjeva plaćanje – otprilike 70$ godišnje. No, ponuda koja je dostupna u cjelovitoj verziji omogućava korisnicima da imaju svojevrsnog digitalnog duhovnika koji će ih pratiti u digitalnom svijetu.

Bez obzira na blagodati ove tehnologije ne smijemo zanemariti ono najvažnije – živi susret s Kristom u molitvi i sakramentima. Nikakav digitalni minimalizam ili digitalna duhovnost ne mogu nadomjestiti posjet crkvi i vrijeme provedeno u tišini i molitvi pred Presvetim oltarskim sakramentom. 

Neka nam ova korizma bude putovanje okrenuto prema našoj nutrini. Bez obzira hoćemo li se odricati od tehnologije ili koristiti istu za susret s Bogom – otvorimo u svom danu i srcu prostor tišini. Samo u tišini možemo čuti šapat Božje prisutnosti i pronaći smiraj u brzom ritmu svakodnevice. 

dr. sc. Nenad Palac