Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Anonimna evangelizacija

U jednom danu, na internet se učita tj. objavi otprilike 330 milijuna terabajta podataka. Polovica te brojke čine videozapisi, dok na sadržaj društvenih mrežama – drugi najčešći po kvantiteti – otpada nešto manje od 13% podataka (1). Malo je reći da ova brojka šokira. Ako do čitanja ovog dijela teksta još niste sigurni koliko je zapravo velik ovaj broj, pokušajmo ga prikazati na sljedeći način. 

Dakle, 330 milijuna terabajta ili jedan dan podataka na internetu je ekvivalent:

– 82 500 milijardi romana prosječne veličine 4MB. Ako bi vam za čitanje jednog romana trebalo sat vremena – i čitate ga 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu – ovu kolekciju romana završili biste za otprilike 9 400 godina.

– Pet fotografija visoke rezolucije (10MB) dnevno za svaku osobu na planetu.

– 66 milijardi pjesama ili 1.2 milijuna godina neprestanog slušanja glazbe.

Suočeni s ovim (konkretnim) brojkama, postaje jasno da je internet digitalna platforma koja iz sekunde u sekundu – poput svemira – sigurno i neumoljivo raste prema beskonačnosti. 

No kako se ove brojke odnose na nas?

Svi korisnici interneta, bez obzira na to koju platformu koriste, iza sebe ostavljaju neizbrisiv trag. Ono što je u jednom trenutku objavljeno na internetu ostaje zauvijek na internetu, čak i ako sadržaj naknadno izbrišemo ili arhiviramo. Činom dijeljenja na javnim platformama istovremeno se odričemo osobne privatnosti i (u značajnoj mjeri) vlasništva nad sadržajem kojeg objavljujemo. Time izlazimo iz anonimnosti (2) te postajemo javna osoba na digitalnom kontinentu, a naš sadržaj, kao i djelovanje, podliježe pohvalama i kritikama drugih korisnika. Ukratko, u digitalnom vremenu i na digitalnom kontinentu, koncept apsolutna anonimnost ne postoji i nije se moguće sakriti ni pod pseudonimom.

Jedan od zahtjeva koje Krist polaže pred svoje učenike evangelizacijske je naravi: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svem stvorenju“. Kao (digitalni) apostoli pozvani, ne samo nasljedovati i imitirati svojim primjerom Kristov život, već pozivati druge da u svom životu iskuse radost koju nosimo u svojim srcima. Evangelizirati u ovom prostoru ne možemo skrivajući se pod pseudonimom ili iz pozicije osobne anonimnosti. Potrebno je hrabro iskoračiti naprijed i onda kada naša digitalna prošlost nije najsvetija, čak i onda kada naši „protivnici“ iskopaju statuse ili razmišljanja koji se sukobljavaju s onim trenutnim. Prirodno je da se svaki čovjek s vremenom mijenja bilo na bolje ili na gore te bih se osobno zabrinuo za svoju emocionalnu, duhovnu, religioznu zrelost da su moji stavovi i razmišljanja jednaki onima u vrijeme adolescencije. 

Ne bojte se! Uvijek će biti onih koji će se u mnoštvu podataka, koje ste neminovno ostavili iza sebe u bespućima interneta, pronaći nešto što „proturječi“ vašem trenutnom opredjeljenju. U takvim trenutcima ne posustajte u svom evangelizacijskom nastojanju. Zar sveti Petar apostol, sveti Franjo Asiški ili sveti Ignacije Lojolski nisu imali mračnih trenutaka u svojoj prošlosti? Neka naša prošlost bude tek lekcija koju smo bili prisiljeni naučiti kako bismo stvorili budućnost koju želimo. Pomirimo se, stoga, s prošlošću, ohrabrimo i uperimo pogled prema Njemu čija ljubav nadilazi našu grešnu narav. Budimo evangelizatori vrijedni Njegove ljubavi, a ne robovi našeg osobnog sažaljenja. 


(1) Usp. Fabio Duarte, Amount of Dana Created Daily (2023.), u: https://explodingtopics.com/blog/data-generated-per-day (28.11.2023.)

(2) Čak i kada objavljujemo pod pseudonimom naš internetski poslužitelj (eng. proxy) prati značajan broj podataka koji dolaze iz naših uređaja te ih je gotovo nemoguće sakriti. Neki od podataka koji se prilikom korištenja internata bilježe su: preglednik i uređaj (IP adresa i korisnički agent), ponašanje na internetskim stranicama (kolačići, prikupljanje podataka o klikovima, analiza ponašanja korisnika), pretraživačke aktivnosti (pretraživanje ključnih riječi i povijest pretraživanja), socijalni mediji (podatci profila i interakcije s objavama), geografski podatci (geolokacija i IP lokacija), transakcijski i financijski podatci (podatci o kupovini i financijskim transakcijama) itd.

dr. sc. Nenad Palac