Dobro došli na portal Mreže Riječi

Ljubav u doba Tindera

Prije otprilike dvanaest godina pokrenuta je jedna od danas najpoznatijih digitalnih aplikacija za traženje ljubavi u virtualnom svijetu – Tinder. Ulogu Kupida, koju su tisućljećima prije toga obavljali dobro poznati „posrednici“ odjednom su zamijenili računalni algoritmi. U procesu šireg istraživanja digitalnog svijeta postavlja se pitanje: je li Tinder postao hvalevrijedna zamjena naširoko poznatom Nediljku Babiću Gangsteru iz Imotskog?

Broj korisnika ove aplikacije od njezina nastanka do danas doživljava kontinuiran rast. Značajnu ekspanziju korisnika aplikacija je doživjela uoči i za vrijeme COVID pandemije kada je većina korisnika, s obzirom na izvanjske okolnosti, osjetila značajniju potrebu za prisnijom komunikacijom, povezivanjem i traženjem ljubavi. Danas Tinder koristi 75 milijuna mjesečnih korisnika koji su ostvarili preko 65 milijardi „povezivanja“ (eng. Match). Unatoč ovim impresivnim brojkama, i uvažavajući činjenicu da moralna ispravnost korištenje ove aplikacije ovisi o krajnjem korisniku, želio bih ovdje ukazati na neke negativne ili barem upitne aspekte Tinder-a.

Pecanje u mutnim vodama

Otprilike 85% korisnika Tindera ima između 18 i 34 godina što znači da su generacija Y i generacija Z danas podjednako sklone traženju ljubavi na digitalnim platformama. Korisnici aplikacije ističu kako im Tinder omogućava da preventivno prorijede potencijalne partnere prema osobnim preferencijama i tako umanje rizik da naiđu na nekog tko im ne odgovara. Nažalost, puko korištenje aplikacije nije siguran jamac za zaštitu od prevare na ljubavnom planu o čemu svjedoči i termin catfishing. Sam izraz primjenjuje se na nekoga tko se na ljubavnom planu „upecao“ te se na prvom susretu susreo s osobom čiji lik (i osobnost) ne odgovaraju njihovom profilu.  

Potraga za ljubavlju, u digitalnoj ili konkretnoj stvarnosti, ispunjena je rizikom koji nijedna aplikacije ne može umanjiti. Prednost neposrednog susreta s potencijalnim partnerom omogućava nam da procijenimo njegovu ili njezinu neverbalnu komunikaciju te tako uskladimo ono što čujemo i vidimo. Premda Tinder u teoriji može služiti kao svojevrsni filter, njegova učinkovitost u konačnici ovisi o (ne)iskrenosti osobe koja se nalazi s druge strane ekrana.

Ljubi sliku svoju 

Istraživanja provedena na ovoj platformi pokazuju kako muškarci imaju samo 0,5% šanse za povezivanje (eng. match) s osobom suprotnog spola, dok za žene ova brojka iznosi 10,5%. Kada je u pitanju selektivnost pri odabiru potencijalnih partnera muškarci će u 46.5% slučajeva inicirati interakciju (eng. swipe right), dok će žene učiniti to rjeđe tj. samo u 14,8% slučajeva. 

Na račun navedenih podataka stvoren je i stereotip kako žena dobije zahtjev za povezivanjem u roku nekoliko minuta ili sati od početka korištenja aplikacije, dok muškarac mora uložiti značajnije više napora (i prihvatiti značajnije više odbijanja) pri korištenju ove aplikacije. U oba slučaja prihvaćanje ili odbijanje udvarača temelji se isključivo na slikama koje su, u današnje vrijeme, često nerealan prikaz nečijeg izvanjskog izgleda (filteri) ili konkretnog načina života (izdvojeni najbolji trenutci). 

***

Bez obzira koliko napredan ili ljubavno (ne)uspješan bio Tinder ova aplikacija ne može izbjeći stvarnost ljudske naravi. Tinderov algoritam dovesti će ljude sličnih interesa u isti digitalan prostor no ne može ih – poput „posrednika“ – ohrabriti i navesti na konkretni susret licem u lice. Susret s drugom stranom ovisit će isključivo o hrabrosti obje osobe da iskorače iza zaštite vlastitih ekrana te riskiraju razočaranje i odbijanje. Preslikavanje uloge „posrednika“ u obliku aplikacije možda je statistički povećalo mogućnost pronalaska prave ljubavi, no u isto je vrijeme omogućilo korisnicima naprednije skrivanje iza digitalnih maski. Kakva je budućnost digitalnog udvaranja ostaje još za vidjeti, no čini se kako fokus na površnim i prolaznim stvarnima ne vodi prema nečemu što može imati dubok i smislen korijen. 


(1) Tinder: Newsroom, u: https://www.tinderpressroom.com/news?item=122515 
(2) Mansoor Iqbal: Tinder Revenue and Usage Statistics, u: https://www.businessofapps.com/data/tinder-statistics/

dr. sc. Nenad Palac