Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Ima li mjesta za susret u današnjem svijetu?

U današnjem svijetu, gdje se komunikacija sve više odvija putem ekrana i digitalnih uređaja, čini se da smo izgubili nešto dragocjeno – istinski susret licem u lice. No, možda ipak postoji putokaz koji nam može pomoći da povratimo izgubljenu bliskost i iznova ojačamo naše međuljudske odnose. 

U središtu Isusova navještaja stoji konkretan čovjek sa svim svojim slabostima i jakostima. Nasljedujući Kristov primjer odnosa prema njegovim sugovornicima možemo naučiti više o poboljšanju vlastitih odnosa s drugima. Bez obzira na količinu vjere sugovornika Kristova sposobnost da se približi ljudima, započne razgovor, pa čak i blaguje s njima, predstavlja primjer duboke inspiracije. No, kako primijeniti te lekcije u današnjem vremenu?

1. Autentična prisutnost: 

Isus je bio autentično prisutan kada se susretao s ljudima. Njegova pažnja nije bila podijeljena između sugovornika i raznih uređaja. Biti u potpunosti prisutan u razgovoru znači odmah na početku otkloniti sve potencijalne smetnje koje bi bilo zvučnim, bilo svjetlosnim signalima mogle odvratiti pozornost sa onoga tko licem u lice stoji nasuprot nas.  Ne dopustimo da digitalne distrakcije preuzmu naše susrete. Na iznenadni poziv i novu poruka – u većini slučajeva – možemo odgovoriti naknadno, dok opipljivog i prisutnog sugovornika imamo ispred sebe ograničeno vrijeme. 

2. Empatija i suosjećanje: 

U jednom razgovoru sveta Majka Tereza istaknula je sljedeće: „najveća bolest današnjice nije guba ili tuberkuloza, već osjećaj da ste nepoželjni“. Kristovi sugovornici nikad se nisu osjećali nepoželjnima. Premda se objektivno nalaze na marginama društva te predstavljaju svojevrsne izopćenike, susret s Kristom u njima budi nadu u novi početak neopterećen ograničenjima starog života. Isus ih prepoznaje te se suosjeća sa stanjem u kojem se nalaze (grijeh, bolest, siromaštvo, društvena odbačenost itd.), ukazuje na činjenicu kako se svi možemo (pro)naći u istoj poziciji te pruža izbavljenje u obliku vjere u nebeskog Oca. 

3. Bliskost kroz hranu (ili kavu):

Značajniji događaji Kristova života često su popraćeni susretima koji uključuju blagovanje: svadba u Kani Galilejskoj, umnažanja kruha pred mnoštvom, posljednja večera… Sam izraz „lomiti kruh“ opisuje čin u kojem pojedinac ili grupa dijeli svoj obrok s drugima otvarajući pritom prostor – fizički i figurativan – stvaranju međusobnog zajedništva i kohezije. Možda je upravo sljedeća kava – dakako bez mobilnih uređaja – prilika za jačanje odnosa koji su narušeni ili ovise o povremenom slanju kratkih poruka, emotikona ili reels-ova. Biti u redovitom digitalnom kontaktu s nekim nikako ne podrazumijeva postojanje dobrog i kvalitetnog međusobnog odnosa. Ono je (samo) znak da nam ta osoba padne na pamet s vremena na vrijeme.  

4. Crkva kao živa zajednica:

Crkva ili Ecclesia označava saziv vjernika Božjeg naroda okupljenih oko Isusa Krista te predstavlja sam temelj katoličke vjere. Kroz zajedništvo dvojice ili trojice okupljenih u Kristovo ime (Mt 18,20) i On sam postoje prisutan među njima. Premda u intimi odnosa sa vlastitim mobilnim uređajem imamo mogućnost komunikacije sa čitavim svijetom postavlja se iznova pitanja kvalitete navedenih. Krist nije djelovao neposredno. On nije liječio, tješio, blagoslivljao, upozoravao ili činio čuda neposredno. Sve što je činio činio je kroz direktan kontakt s pojedincem i zajednicom. Osjećaj i iskustvo živog susreta licem u lice s drugim ništa ne može zamijeniti ili nadomjestiti.  Budimo stoga neposredni dio žive zajednice i gradimo konkretne odnose utemeljene na Kristu. Tješimo, blagoslivljajmo, upozoravajmo kao što je Krist činio – neposredno. 

Nasljedujući te imitirajući primjer Isusa Krista u njegovu odnosu prema sugovornicima i mi možemo obogatiti vlastite odnose. Digitalni uređaji su korisni i praktični, a ovaj članak nikako ne predstavlja poziv na odustajanje od prednosti koje nosi moderna tehnologija. Neka isti bude podsjetnik kako naša autentična prisutnost, empatija prema bližnjemu, poziv na kavu i konkretni susret u zajednici mogu donijeti daleko veće benefite nego što to može učiniti slanje digitalnog sadržaja. 

Neka nam Krist savršeni komunikator svima bude ideal i primjer navještaja Božje ljubavi prema svijetu. 

dr. sc. Nenad Palac