Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

Povjerenje koje omogućuje 

Vjerujem ti.

Kako je lijepo imati iskustvo da su nam nekad bile upućene ove riječi. One imaju moć mijenjati srce čovjeka. Imati i dati povjerenje je nebeski čin koji omogućuje odnos, ali i život – onomu koji povjerenje daje, jednako koliko i onomu kojemu se dano povjerava. 

Ljubav se isprva naziva povjerenjem, rekao je jednom netko. Zato što dišemo i imamo život koji nismo sami mogli stvoriti niti izabrati, vjerujemo da nam je Netko iskazao neobjašnjivo veliko povjerenje. Bog je prvi vjerovao nama, a tek onda tražio od čovjeka da Mu vjeruje. 

Povjerenje je čin kojim odlučujemo voljeti. Polažemo ga u drugoga, ne stoga što znamo da nećemo biti iznevjereni –  povjerenje je uvijek rizik –  nego zato što vjerujemo dobroti nastanjenoj u čovjeku; dobroti koja dolazi od Boga koji ne može iznevjeriti jer „…On vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati.“ (2 Tim 2,13)

Povjerenje se nada jednomu „da“. Ono je izručenost – pristanak koji znači usuditi se uložiti svoje snage da se ostvari Božje nadanje. Takva izručenost gradi i stječe, omogućuje bivanje, zajednički život i plodonosan rad. Uči nas istinskom odnosu kojim ‘spuštamo’ Kraljevstvo Božje. Povjerenje je to koje omogućuje da čovjek može podnijeti, prihvatiti trpljenje i u svome čekanju ne posegnuti za bijegom. To maleno da jednog čovjeka rađa novu stvarnost. Naše da ima snagu mijenjati stvarnost – mijenjati svijet! Dovoljan je jedan mali da kako bi se ostvarile velike stvari. „Isplati se težiti za velikim stvarima!“ Ali u velikim stvarima, „…ne savjetuje se ni s tijelom ni s krvlju, nego jedino s vjerom.“ (Usp. Fossati, L., 2013:136)

U našem prethodnom tekstu “Slava? Može, hvala.” spomenuli smo dvije Službenice Milosrđa koje su postigle vječnu slavu u svom malenom da. Taj potvrdni odgovor, kušan mnogim neprilikama – jer zlato se u vatri kuša (usp. Sir 2, 5) –  bio je hranjen trajnim „Pouzdanjem u Gospodina da će sve završiti dobro” , kako je govorila sv. Marija Krucifiksa. I danas, taj mali da odzvanja na različitim krajevima svijeta te se kćeri sv. Marije Krucifikse odvažuju na put povjerenja, put na kojem nemoguće prestaje, i koji sve čini mogućim. Povjerenje omogućuje puninu. Jednom riječju: ono omogućuje da se (iz)vrši Volja Božja. 

Nepovjerenje, naprotiv, osamljuje. Ono se ne odnosi. Zatvara čovjeka u njega samog i zaustavlja ga na putu prema dobru koje može ostvariti – na putu prema onome što može postati. Ne možemo staviti povjerenje u Boga i držati ga istrgnutim iz čovjeka. Tada povjerenja i nema. Povjerenje traži pogled koji čezne vidjeti onkraj vidljivoga, onkraj vlastitog suda… Povjerenje je znak nade čak i ondje gdje se čini da vlada beznađe. 

Samo povjerenje može povjerenje i stvarati, a ono je dar nutrine u ruke nad kojima nemamo vlast. Ako je Bog imao povjerenja u mene, tko sam ja da ga uskratim svome bratu? Povjerovati u dobrotu čovjeka i onda kada mi nije iskazana – povjerovati nevidljivom, da se ono očituje. Samo povjerenjem možemo prelaziti iz sumnje u vjeru.

Web: https://sm-provincijalat.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/SluzbeniceM

Instagram: sluzbenice_milosrda