Dobro došli na portal Mreže Riječi

Rastite u vjeri i ljubavi poput svete Terezije iz Lisieuxa

Povodom obljetnice prve pričesti svete Terezije iz Lisieuxa (koja je bila 8. svibnja 1884.), iznova vam otkrivamo kako ju možete nasljedovati i dopustiti da vas njezina jednostavnost nadahne za rast u vjeri i ljubavi.

Kako je u svibnju ugodno promatrati ljepotu prirode koja se budi, njenu floru i faunu u zamahu, tako i vi možete iskoristiti ovo prekrasno godišnje doba za procvat. Brojni sveci, uključujući svetu Tereziju iz Lisieuxa, mogu vas nadahnuti i ohrabriti na putu do svetosti. Evo pet načina na koji, nadahnuti njenim životom, možete produbiti i osnažiti svoju vjeru.


PRIHVATITE SVOJ JEDINSTVENI POZIV

Prema učenju svete Terezije, svatko je pozvan na određeni poziv: nisu svi pozvani biti ruže u vrtu života. Bog je svaku osobu stvorio kao jedinstveno biće, sa svojim jedinstvenim talentima i sposobnostima. Prihvatite svoj vlastiti poziv, znajući da se može razlikovati od poziva drugih, i nastojte napredovati u skladu s darovima i poslanjem koje vam je povjereno.


NJEGUJTE KREPOSTI

Za rast je važno njegovati kreposti koje odražavaju Kristovo učenje. Sveta Terezija poučavala je o “malom putu” poniznosti i jednostavnosti, pokazujući time da čak i mala djela učinjena s velikom ljubavlju mogu dovesti do duhovnog rasta. Prakticirajte poniznost, ljubaznost, strpljenje i ljubav u odnosu s drugima, dopuštajući krepostima da hrane vašu dušu i potiču njen rast.


NAHRANITE SVOJU DUŠU

Baš kao što cvijeće treba sunce i vodu da bi cvjetalo, dušu treba hraniti molitvom i kontemplacijom. Odvojite redovito vrijeme za molitvu, tražeći zajedništvo s Bogom i slijedeći nadahnuće Duha Svetoga. Slijedite primjer svete Terezije, koja je nalazila utjehu i snagu u dubokoj molitvi, uzdajući se u Božju providnost i prepuštajući se njegovoj volji.


RADOSNO SLUŽITE DRUGIMA 

“Mali put” svete Terezije također naglašava važnost služenja drugima s radošću i ljubavlju u uobičajenim svakodnevnim životnim poslovima. Tražite prilike za geste milosrđa i nesebičnosti, u djelima dobrote, služenjem i zauzimanjem za  siromašne i potrebite. Oponašajući Kristov primjer poniznog služenja, ne samo da možete osobno rasti, već i pridonijeti rastu drugih.


UVIJEK NASTOJTE RASTI I UČITI

Put do svetosti je cjeloživotni put rasta i učenja. Ostanite otvoreni Božjem vodstvu i nadahnućima Duha Svetoga, dopuštajući sebi da se preobražavate i obnavljate svaki dan. Tražite mudrost u Svetom pismu, nauku Crkve i životima svetaca, na primjer svete Terezije čiji duhovni instikti nastavljaju nadahnjivati ​​i voditi vjernike diljem svijeta na putu u Nebo.dr. sc. Angelina Gašpar

Izvorni tekst: Comment s’épanouir selon sainte Thérèse de Lisieux (aleteia.org)

Fotografija: Ante Vučković